bakkerij

Starter van de week. Olivier en Alisson openen nieuwe bakkerij ondanks torenhoge energieprijzen: “We houden de baktijd zo laag mogelijk”

HAMME, MERCHTEM, ZELLIK - In Hamme (Merchtem) opende zopas de nieuwe biobakker/patissier- en broodjeszaak Ö TOUR DU PAIN. Zaakvoerders Olivier (50) en Alisson De Wit (30) uit Brussegem zijn het ondernemerschap gewoon en verwelkomen hun klanten met de glimlach. Maar hoe gaan ze om met de torenhoge energieprijzen?

Waar voorheen de slotenmaker een zaak had op de hoek van de Brusselsesteenweg met de Lindestraat in Hamme-Merchtem, is nu biobakker- patissier- en broodjeszaak Ö TOUR DU PAIN geopend. “Die Ö is geen letter uit een vreemde taal of zo, het is gewoon een woordspeling op het Franse au. We vinden dat grappig en het trekt de aandacht”, zegt zaakvoerster Alisson De Wit (30).

“We kozen bewust voor deze locatie, want hier in Hamme en Ossel is er niks. Mensen moeten ofwel naar Merchtem ofwel naar Wemmel rijden voor boodschappen. Bovendien is dit een drukke steenweg en we hebben parkeerplaats.”

Aanslagen in Brussel

De nieuwe bakkerij is gespecialiseerd in ovenvers brood, koeken en patisserie. “Onze specialiteit is de croissant Côte D’or”, gaat Alisson verder. “Dat is een croissant met een mignonette-chocolaatje op. We maken hier zo goed als alles zelf. Er zijn vier medewerkers en enkele flexijobbers, al is het niet gemakkelijk om personeel te vinden. Hoe we omgaan met de energiecrisis? We groeperen al onze producten zodat we de baktijd van de elektrische oven zo efficiënt mogelijk benutten.”

Alisson groeide op in Zellik, ging naar het Sint-Pieters-College in Jette en werd daarna onderneemster, samen met haar partner en Fransman Olivier. “We hebben nog een koffiebar met broodjeszaak uitgebaat in het shoppingcenter Basilix in Sint-Agatha-Berchem. Maar toen kwamen de aanslagen in Brussel en Zaventem in 2016 en kregen shoppingcentra zo goed als geen klanten meer over de vloer. We sloten de zaak en gingen brainstormen over wat we konden doen.”

In 2017 opende het koppel dan een zaak in Wemmel. “Daar baten we in de Van Den Broeckstraat, op wandelafstand van de Markt de biozaak FÄRM uit”, vertelt Alisson. “Noteer opnieuw de Ä: wij houden van letterspelletjes. In onze biozaak, hebben we een zeer ruime keuze aan biologische, lokale en seizoensgebonden producten, bulkproducten, Belgische kazen om te snijden, zero waste producten, verzorgings- en onderhoudsproducten.”

Extra personeel

“Nu we met Ö TOUR DU PAIN een tweede zaak openden in Hamme, zoeken we extra personeel voor onze biozaak Färm in Wemmel, want we kunnen natuurlijk niet op twee plaatsen tegelijk zijn.”