little food

Starter van de week: Little Food drijft productie van eetbare insecten op

Little Food nam nieuwe installaties in gebruik. Het bedrijf is gespecialiseerd in voeding met insecten. Bij Greenbizz in Laken, een incubator voor ondernemingen rond duurzame ontwikkeling, kan Little Food op een oppervlakte van 500 vierkante meter de productie verdrievoudigen.

In de nieuwe ruimte hopen de jonge ondernemers achter Little Food hun productie op termijn op te drijven tot drie ton insecten per maand. “We moeten ons voortaan geen zorgen meer maken over de productie”, zegt mede-initiatiefnemer David Mellet.

Drie jonge bio-ingenieurs begonnen met een productie van zestig kilogram per maand. “Het is een uitdaging om te sensibiliseren en mensen te doen begrijpen dat we onze voedingsgewoonten kunnen veranderen. In het bijzonder onze relatie met vlees.”

Bij Little Food worden twee soorten krekels gekweekt. Een krekel is erg rijk aan proteïnen en bevat voorts vezels, calcium, omega 3 en vitamine B. Het bedrijf levert onder meer gedroogde en gerookte krekels. Ze zijn te vinden in een honderdtal verkooppunten verspreid over België.

Nikolaas Viaene is samen met Raphaël Dupriez en Maïté Mercier de oprichter van de eerste krekelkwekerij van het land. Hij studeerde af als bio-ingenieur aan de KU Leuven. “Krekels zijn erg lekker en net iets sympathieker dan wormen”, zegt hij.

Pure krekels doen naar smaak aan gebraden kip denken. Gedroogde krekels smaken dan weer naar nootjes. Little Food verwerkt ze tot hapjes. Zoals krekel met koriander en komkommer en gebakken krekelballetjes op zijn Italiaans (met tomaten en basilicum) en Thais (met soja en koriander).

Tachtig procent van de wereldbevolking eet vandaag al insecten. Vooral in Europa en Noord-Amerika rust er nog een taboe op. Het Federaal Voedselagentschap zette in 2014 het licht op groen voor de verkoop van wormen, rupsen, krekels en sprinkhanen voor menselijke consumptie. Insecten vormen een mogelijk antwoord op het voedselprobleem omdat de industriële veeteelt  met een zware ecologische voetafdruk kampt.