IMG_4470

Starter van de week: Bar Deco (Collectief Dorpsplein 13)

HERENT – Aan het Dorpsplein in Veltem-Beisem (Herent) gaat weldra Bar Deco van start. De eetbar en winkel zal op termijn samen met zusje Art-Deco de basis vormen van het collectief Dorpsplein 13. Bar Deco is onze starter van de week. 

De ambachtelijke taartenbakker, de koffiebrander van om de hoek, de lokale boer en zijn ijs van schapen, de juwelenmaakster en keramiste. Het is een greep uit een lange lijst van plaatselijke initiatiefnemers die via nieuwbakken eetbar en winkel Bar Deco hun producten/creaties aan de man zullen brengen onder de kerktoren van Veltem.

Circulair concept

“Heel wat mensen rijden momenteel naar de stad om daar hun inkopen te doen, waardoor er heel wat bedrijvigheid wordt weggetrokken uit het dorp”, vertelt medebezielster Nele Vicca. “Maar we merken dat die tendens aan het veranderen is. De korte keten wint aan belang. Heel wat mensen zijn op zoek naar (ambachtelijke) producten dicht bij huis. Ik reken mezelf daarbij. Ik wil niet met de auto naar Leuven rijden om mijn herbruikbare potjes te laten vullen met (voedings)producten of bij een kop koffie een babbel te hebben met vrienden/buren. Dat moet allemaal ook in mijn eigen dorp kunnen in een circulair, duurzaam concept met een socio-economische en socio-culturele samenwerking tussen private en publieke actoren, coöperaties en verenigingen. Op deze vlakken ontbreekt er iets in Veltem-Beisem.” De initiatiefnemers willen dat de overheid in dit alles een faciliterende rol vertolkt.

Dingen uitproberen

Samen met Karin Hannes en Geert Decoster werkte Nele het concept Dorpsplein 13 uit, waarin naast Bar Deco op termijn ook plaats zal zijn voor Art-Deco, een broedplaats voor ideeën. “Het gaat vooral over ideeën die in de commerciële sector niet direct terechtkunnen”, zegt mede-initiatiefneemster en curator Karin Hannes. “In de politiek, economie en wetenschap moet het idee vaak op voorhand klaar zijn om voor financiering of onderdak in aanmerking te komen. Hierdoor gaan er heel wat frisse ideeën verloren. Met Dorpsplein 13 willen we de vele lokale “dakloze” creatieve, jonge ondernemers en mensen met artistieke ambities een decor geven om hun kleine plannen/ideeën uit te werken zonder dat ze vastzitten aan allerlei verplichtingen. Je creëert een systeem waar je vrij goedkoop op een centrale plek dingen op eigen tempo kunt uitproberen.”

Communicerende vaten

Het collectief Dorpsplein 13 werkt op basis van het principe van communicerende vaten die elkaar mee in evenwicht houden. Bar Deco kan een culinaire service leveren tijdens workshops, events, markten op locatie, aan scholieren, burgers en residenten die gebruik maken van de aangeboden ruimte binnen het Art-Deco traject. “Tijdens workshops voor kinderen bieden we ouders een kans aan voor een gezellige babbel, wat co-werktijd, om aankopen te doen in de winkel of een bezoek te brengen aan residentiële ateliers. Artisanale en artistieke producten die gecreëerd worden binnen de Art-Deco context kunnen gebruikt en verkocht worden in Bar Deco”, zegt medebezieler Geert Decoster.

Verbouwingswerken

Nele start weldra met de uitbating van Bar Deco, waar (op termijn) ook plaats zal zijn voor sociale tewerkstelling. Op de start van Art-Deco is het nog even wachten omdat Geert en co voor verbouwingswerken staan van het 150 m2 grote atelier achteraan de gewezen bakkerij aan Dorpsplein. Eens die werken achter de rug zijn zullen de verbouwingen starten van de vooraan gelegen ruimtes.

Achtergrond

De drie initiatiefnemers van Dorpsplein 13 hebben een uiteenlopende professionele achtergrond. Nele was een hele tijd aan de slag in de kinderopvang, Karin is actief als onderzoeker in de Faculteit Sociale Wetenschappen aan KU Leuven. Geert was tot in de herfst van vorig jaar werkzaam voor een multinational. Hij heroriënteert zijn carrière richting het lesgeven en focust ook op de verbouwing, toekomstige invulling en werking van Art-Deco.