Chiel Haesendonck (25) en Robin Vanderschueren (25) zitten aan het stuur van start-up Ask-Waldo. “De droom is er altijd geweest om zelf een bedrijf uit de grond te stampen”, zegt Chiel. Beide mannen deden na hun studies TEW een eerste ervaring op in de consultancy. Chiel was advisory consultant, Robin zette zijn eerste professionele stappen in de wereld van de technical consultancy (data engineering).
Verbinden en delen
Ask-Waldo richt zich in de eerste plaats tot HR-driven organisaties (o.a. sociale secretariaten), management consulting ondernemingen en R&D-bedrijven. Rode draad doorheen deze types van ondernemingen is de projectmatige inzet van multidisciplinaire teams. Om een project te laten slagen is een vlotte samenwerking tussen experts in verschillende werkdomeinen een absolute must. “In die context wil Ask-Waldo het delen van in-house knowledge en cross-functioneel samenwerken vereenvoudigen door het vinden en verbinden van de juiste experten binnen de eigen muren. Hiervoor ontwikkelden we een nieuwe, unieke tool waarmee bedrijven de eigen kennis en expertise maximaal kunnen benutten”, zegt Chiel Haesendonck.
Waldo’s Lab
Ask-Waldo werkt met 3 subapplicaties: ten eerste is er Waldo’s lab, een geautomatiseerde database waarin alle persoonlijke informatie en skills van de werknemer wordt opgenomen voor de uitvoering van een bepaalde job. “Waldo’s Lab is op zich niet nieuw maar uit ervaring weten we dat skills databases meestal een stille dood sterven bij bedrijven omdat ze subjectief zijn ingevuld en vaak niet geautomatiseerd zijn. Om bedrijven op weg te helpen werken we samen met hen het geautomatiseerde lab uit of verbinden we onze tool met hun intern systeem”, vertelt Robin Vanderschueren.
Ask-Waldo
Eens “Waldo’s Lab” op punt staat, verschijnt “Ask-Waldo” op het toneel. Via Slack, MS Teams of Outlook stelt een medewerker de juiste expert binnen de organisatie vragen op de manier ze die vroeger zouden stellen. “Ask-Waldo kan bijvoorbeeld een back-up zijn voor een outsourced consultant die van de opdrachtgever een vraag krijgt waarop hij/zij niet meteen kan antwoorden. De consultant in het veld kan dan via Ask-Waldo de nodige informatie bekomen bij de juiste expert binnen de organisatie. Belangrijk hierbij is wel dat het om grotere organisaties (minimum 100 medewerkers) gaat waar het niet vanzelfsprekend is dat men iedereen kent”, luidt het.
Map Waldo
Meten is weten. En daarom ontwikkelde de start-up ook de reporting-en learningtool “Map Waldo”. “Het is een dashboard dat organisaties inzichten biedt over een eventuele nood aan opleiding als bepaalde kennis niet beschikbaar of aanduidt dat te veel kennis bij een beperkte groep van personen zit, waardoor de vlotte doorstroming van kennis door tijdsgebrek in het gedrang kan komen”, zegt Chiel. “Map Waldo” kan ook ingezet worden voor leerdoeleinden voor werknemers via bijvoorbeeld Q&A formats.
Chili
Ask-Waldo is momenteel actief in België, en zet de eerste stappen in Nederland. Recent kregen de founders heuglijk nieuws vanuit Chili. “We werden toegelaten tot het Build & Ignite Programma van Start-Up Chile, Zuid- en Latijns-Amerika’s grootste accelerator voor start-ups vanuit alle windstreken. Ask-Waldo mag zichzelf bij de beste 50 start-ups rekenen uit meer dan 630 applicaties van over de hele wereld. Bijgevolg treden we in de voetsporen van Data Camp (2013) en SolcorChile (2015). Om onze zaak verder uit te bouwen en extra knowhow op te doen verhuizen we binnenkort voor enkele maanden naar Zuid-Amerika. Intussen zijn we ook geselecteerd door de Belgische accelerator Birdhouse, waardoor we ook in België en Nederland kunnen blijven groeien”, besluiten Chiel en Robin. De maatschappelijke zetel van Ask-Waldo is in Lubbeek, maar de activiteiten worden geleid vanuit Elsene (Brussel).