Bedrijven die hun werknemers een betere luchtkwaliteit op de werkvloer willen bieden, kunnen terecht bij Airscan. Deze nieuwe spin-off van het Brusselse klimaatadviesbureau CO2Logic meet in real time luchtvochtigheid, temperatuur en stoffen die een rechtstreekse invloed hebben op gezondheid, prestaties, motivatie en afwezigheden.
Niet alleen in Belgische scholen is de luchtkwaliteit zorgwekkend slecht. De kwaliteit van de binnenlucht ligt twee tot vijf keer lager dan die van de buitenlucht. Dat resulteert in klachten als hoesten, niezen, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, waterige ogen en verstopping van de bovenste luchtwegen. En dan te bedenken dat we dagelijks tachtig tot negentig procent van onze tijd binnen doorbrengen. Waarvan zestig procent op de werkvloer, althans voor de mensen met een (kantoor)baan.
Airscan concentreert zich op het berekenen en verbeteren van de kwaliteit van de binnenlucht. “Het begrijpen en controleren van veel voorkomende vervuilers zoals vluchtige organische stoffen, formaldehyde, kooldioxide, fijnstof, pesticides, radon en benzeen helpt om de kans op gezondheidsproblemen te verlagen”, zegt oprichter Antoine Geerinckx.
Nanotechnologie
Airscan maakt gebruik van een unieke nanotechnologie om de kwaliteit van de binnenlucht te controleren. Die technologie kan in real time CO2-waarden en de hoeveelheid vluchtige organische stoffen meten. De meetapparatuur is het resultaat van een tien jaar durend onderzoek aan het Franse instituut CNRS.
“Omdat mensen veel tijd binnen doorbrengen, hebben beslissingsmakers in de private en openbare sector de verantwoordelijkheid om bedrijven te helpen om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren. Deze gezondheids- en veiligheidspreventie heeft een impact op onze professionele prestaties en sociale zekerheid.”