aelin therapeutics

Starter van de week: Aelin Therapeutics verzamelt 27 miljoen euro voor ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen

Antibioticaresistente of onbehandelbare ziekten op een innovatieve manier bestrijden: dat is de missie van de nieuwe biotechspeler Aelin Therapeutics. Het bedrijf uit Leuven zal zogeheten Pept-insTM ontwikkelen, een nieuw type medicatie dat slechte eiwitten neutraliseert door ze te doen samenklitten. De start-up kwam tot stand uit een samenwerking van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) met de partneruniversiteiten KU Leuven, VUB en UGent. Aelin Therapeutics wist 27 miljoen euro op te halen, het grootste startkapitaal ooit voor een spin-off van VIB. De starter krijgt een eigen plaats in de Bio-incubator in Leuven en zal het komende jaar tien mensen tewerkstellen.

Grondleggers Joost Schymkowitz en Frederic Rousseau, twee professoren van VIB-KU Leuven, bewezen het succes van hun designermoleculen Pept-insTM al in bacteriën, kankercellen, schimmels, virussen en plantencellen. Hun baanbrekende studies werden gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften als Science.

Het innovatieve concept, gecombineerd met solide wetenschap, vormde de basis om een internationaal gereputeerd investeerdersconsortium samen te brengen in deze nieuwe spin-off met een startkapitaal van 27 miljoen euro. “Pept-insTM kunnen flexibel ontworpen worden voor verschillende aandoeningen en weten hun doeleiwitten ook op moeilijk te bereiken plaatsen te vinden. Daardoor zouden ziektes die tot vandaag onbehandelbaar leken toch te genezen zijn”, stelt VIB.

Aelin Therapeutics zal die ambitie op twee sporen uitwerken. In eerste instantie zal het bedrijf antibacteriële medicijnen ontwikkelen, als alternatief voor de traditionele antibiotica waartegen veel ziekten resistent zijn geworden. Daarnaast legt de start-up zich toe op antikankertherapieën. “Het doel is om binnen afzienbare tijd de eerste medicijnen op basis van Pept-insTM op patiënten te testen. Daarmee strekt Aelin Therapeutics zich als eerste start-up van VIB uit tot in de ziekenhuizen.”

In de eerste financieringsronde haalde de kersverse spin-off een recordbedrag van 27 miljoen euro op. Het internationale consortium van investeerders bestaat uit Fund+ en PMV (België), LSP (Nederland) en twee grote corporate fondsen: het Duitse Boehringer Ingelheim Venture Fund en het Zwitserse Novartis Venture Fund, dat voor het eerst in België investeert. De internationale financiële steun bevestigt de sterkte van biotech van eigen bodem.