AARSCHOT/TIELT-WINGE – De Jozef Tielemansstraat in Aarschot is een nieuwe handelszaak rijker. Op huisnummer 51 opende chocoladezaak Atelier Delvaux de deuren. Uitbaatster Jolien Delvaux (20) is onze starter in beeld.
Liefhebbers van huisbereide chocolade vinden bij Atelier Delvaux hun gading. Uitbaatster Jolien Delvaux werkt met een selectie “origine” chocolades. Dat zijn chocolades met een hoog cacaogehalte, vervaardigd uit cacaobonen van een bepaald land of regio. “Ik vind het belangrijk te weten waar mijn chocolades vandaan komen”, vertelt Jolien hierover. Het klimaat, de bodem, de manier van drogen en de cacaovrucht zelf bepalen de specifieke smaak. De smaken variëren met toetsen van onder andere tropisch fruit en kruiden.
Ruim en gevarieerd aanbod
Het aanbod bij Atelier Delvaux is ruim en gevarieerd. “Er is een variëteit aan truffels (praliné, sinaas, whisky, speculoos), melo cakes (banaan, sinaas, passievrucht, vanille of mandarijn) en klassieke pralines”, vertelt Jolien. “Maar ook bereid ik pralines met verfijnde smaken zoals passievrucht gemengd met vanille, De vanille is dan redelijk zoet, de chocolade is ietwat bitter en de vulling met passie geeft een beetje een zurige toets . De variabele combinatie van zoet-zuur-bitter is erg belangrijk voor een uitgebalanceerde praline. Het is belangrijk dat de verschillende smaken goed samen komen.” Alle chocoladeproducten kunnen gemengd worden voor bijvoorbeeld een relatiegeschenk of andere belangrijke gebeurtenis. Of voor dat ene momentje met jezelf.
Paardrijden
Al in februari van dit jaar was Jolien aan de slag met haar chocolademachines. “Dat was bij mij thuis in een kleine ruimte. Omdat de verkoop vlot ging heb ik op een bepaald moment beslist om een eigen winkel te openen. Achteraan de zaak bereid ik de lekkernijen. Ondanks dat er heel veel tijd kruipt in het ontwikkelen en het bereiden van de pralines, melo cakes en truffels is er toch nog wat tijd over voor mijn hobby: paardrijden. Als er op zaterdag een wedstrijd wordt gereden neemt mijn mama de verkoop over”, luidt het. Tijdens de zomer verkoopt Jolien ook ijs en sorbet. Van eigen huis welteverstaan.
Simon Goyens
Jolien studeerde aan de hotelschool in Herk-de-Stad en deed stage bij topchef Simon Goyens. Na een specialisatie “Keuken” maakte de twintiger nog een opleiding ijsbereidingen in avondonderwijs af. Als toetje op de spreekwoordelijke chocoladetaart volgde er ook nog een extra specialisatie patissier en chocolatier in Hasselt.