swissport

Staking bij Swissport legt Zaventem lam

Op de luchthaven in Zaventem is dinsdag een spontane staking uitgebroken bij Swissport. Brussels Airlines, de belangrijkste klant van de bagageafhandelaar, riep reizigers op om alleen met handbagage te reizen. De luchtvaartmaatschappij zag zich genoodzaakt om vluchten te laten vertrekken zonder alle ingecheckte bagage.

De staking begon bij de ochtendploeg van Swissport. “Het hing al maanden in de lucht”, zegt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts. “De werkdruk is te hoog en het materiaal is niet in orde.”

Volgens Sandra Langenus van de socialistische vakbond ABVV-BTB toont de directie te weinig respect voor het personeel. “De structurele onderbezetting is het grootste probleem”, zegt Langenus.

Volgens de directie liggen louter financiële motieven aan de basis van de staking. Het personeel kreeg de voorbije jaren (van 2013 tot en met 2016) een premie van 190 euro, maar in de arbeidsovereenkomst voor 2017 werd die niet opgenomen.

Bij Brussels Airlines was het alle hens aan dek. De maatschappij liet dertig eigen personeelsleden bijspringen, maar dat volstond niet. Eerst werden vluchten vertraagd, maar Brussels Airlines moest dan toch vliegtuigen laten vertrekken zonder dat alle bagage mee aan boord was. De maatschappij gaf prioriteit aan de afhandeling van aankomende vluchten.

Swissport behandelt zestig procent van de vluchten op Zaventem. De firma moest dinsdag instaan voor 420 vluchten.  Tot de maatschappijen die met Swissport werken, behoren Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook.

De staking veroorzaakte heel wat hinder op Brussels Airport. “Zowat 200 vluchten en 10.000 reizigers zijn getroffen”, zegt Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport.