Na een spannende strijd is de stand gekend: stad Landen is Kringkampioen 2024, stad Diest eindigt eervol tweede en de gemeente Oud-Heverlee strandt op plaats drie. De gemeenten Haacht en Geetbets vervolledigen respectievelijk de top 5.
“De Stad Landen en haar inwoners hebben de hergebruikboodschap van EcoWerf en Kringwinkel duidelijk goed begrepen”, zegt Maarten Vandegaer, manager verkoop van Kringwinkel Hageland. “Zij schonken via de verschillende geefkanalen maar liefst 1,3 kilo herbruikbare goederen per inwoner, wat veel is in een 14-daagse actieperiode.”
“In totaal werden er in de 29 deelnemende steden en gemeenten bijna 290.000 kilo herbruikbare goederen ingezameld tussen 18 en 31 maart”, vult Luc Daelemans, directeur van Kringwinkel ViTeS aan. “Allemaal gerief dat niet op de afvalberg terecht komt. Daar kunnen we enkel maar gelukkig mee zijn.”
“Ook EcoWerf is tevreden met het resultaat”, zegt Jonathan De Witte, algemeen directeur van EcoWerf. “EcoWerf zamelde in 2023 437.000 kilogram herbruikbare goederen in op de recyclageparken voor Kringwinkel ViTeS en Kringwinkel Hageland. Op deze manier stimuleert EcoWerf hergebruik, maar ook de lokale en regionale tewerkstelling van werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt.”
Overhandiging Kringkampioen trofee
Op woensdag 8 mei kreeg de stad Landen de Kringkampioen trofee in ontvangst. De beker bestaat volledig uit Kringwinkel materiaal en is speciaal voor deze wedstrijd gemaakt door sociale partner “People Made, een warm netwerk van sociale economie en arbeidszorginitiatieven”. Ook de nummers twee en drie, Diest en Oud-Heverlee, werden mee in de bloemetjes gezet door de drie milieupartners.
“Vandaag is het de Stad Landen die met de hoofdprijs gaat lopen, maar we willen dit moment ook aangrijpen om iedereen die herbruikbare spullen schenkt aan de Kringwinkel hartelijk te bedanken”, besluit Maarten Vandegaer. “Mede dankzij onze gevers, geven we niet enkel ‘opnieuw geluk’ aan spullen en aan het milieu, maar ook aan mensen. Al de ingezamelde goederen helpen de Kringwinkels immers om hun 3 doelen – goed zijn voor het leefmilieu, bestrijding van kansarmoede, tewerkstelling/opleiding op maat aanbieden – dagelijks te realiseren.”