De topman van Lineas, Bernard Gustin, schat de kansen om een nieuwe investeerder te vinden nu hoger in. Het lukt het bedrijf immers om de verliezen almaar meer terug te dringen. En dat in moeilijke economische omstandigheden, voegt hij eraan toe.
Het grootste Belgische spoorvrachtbedrijf heeft 2024 afgesloten met een courant bedrijfsverlies van 13,6 miljoen euro, tegenover min 40,3 miljoen euro in 2023. Gustin gaat ervan uit dat dit jaar geen verlies meer gemaakt zal worden. Hij blijft wel heel voorzichtig, omdat het economisch zeer onzekere tijden zijn. Zo voelt Lineas aan den lijve dat verscheidene grote bedrijfssectoren in Europa het moeilijk hebben. Het bedrijf vervoert heel wat auto’s, staal en chemieproducten. “We verliezen amper klanten, maar de volumes die we op hun vraag vervoeren, zijn kleiner aan het worden.”
Zijden draadje
Het voortbestaan van Lineas, de in 2015 verzelfstandigde spoorvrachtafdeling van de NMBS, hing eind 2023 aan een zijden draadje. Uiteindelijk kreeg het een levenslijn toegeworpen. De twee huidige aandeelhouders – de federale investeringsmaatschappij FPIM en het Franse investeringsfonds Argos Wityu – stemden in met een kapitaalsverhoging van 50 miljoen euro en het omzetten van 34 miljoen euro aandeelhoudersleningen in kapitaal. Via bankleningen kon Lineas nog eens 46 miljoen euro verzamelen.
Nu hoopt Gustin een volledig nieuwe en sterke aandeelhouder aan te trekken die bereid is een tijdje aan boord te blijven bij Lineas. Het kan gaan om een investeringsmaatschappij die al vertrouwd is met de sector van het vrachtvervoer of om bedrijven uit de logistieke wereld die links hebben met de Antwerpse havenwereld. Gustin wil liefst in de eerste helft van dit jaar al zicht hebben op een deal.
Concurrentieverstoring
Een van de pijnpunten voor Lineas bij het warm maken van investeerders is volgens Gustin de scheeftrekking van de concurrentie. Hij wijst erop dat als Lineas klanten verliest, die niet zozeer weggekaapt worden door andere spoorvrachtbedrijven, maar wel door het vrachtvervoer over de weg. Hij verbloemt niet dat het Belgische systeem van professionele diesel waarbij vrachtwagenbedrijven een deel van de accijnzen kunnen terugvorderen van de overheid, concurrentieverstorend werkt. Het ging de voorbije vier jaar jaarlijks om een steun van 700 miljoen euro aan het goederenvervoer over de weg. De komende drie jaar zal het met 500 miljoen wel iets minder zijn. Gustin stelt ook vast dat de overheid daarmee vooral buitenlandse vrachtbedrijven ondersteunt.