2 Semke Dendas (links) en Erika Vanvuchelen.

Vanvuchelen verlengt wettelijk erkende ambachtstitel

GEETBETS  - Erika Vanvuchelen, zaakvoerster van de Betse ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen, heeft haar wettelijk erkende titel van ambachtsvrouw verlengd voor een periode van 6 jaar.  Het label wordt toegekend door de Commissie Ambachtslieden bij de FOD Economie. 

Vanvuchelen was in 2016 de eerste ambachtsvrouw uit het Vlaams Gewest die uit handen van de Commissie Ambachtslieden bij de FOD Economie de wettelijke erkenning van ambachtsvrouw overhandigd kreeg. De titel geldt voor 6 jaar, en moest recent verlengd worden. Erika diende opnieuw een aanvraag in, en werd herbevestigd als ambachtsvrouw. Het wettelijke erkende label helpt ambachtslieden om het authentieke karakter van hun producten en het manuele productieproces extra in de verf te zetten. De titel werd sinds 2016 al aan meer dan 1.100 ambachtslieden toegekend.

Grazense choco

Samen met de herbevestiging van de ambachtstitel lanceerde het team een nieuw product: de Grazense choco. “Dit is een zachte speculaas waarin lekkere chocolade van het merk Callebaut is verwerkt”, vertelt Erika. “Dit nieuw product is er gekomen omdat onze specu-choco, een speculaas met een laagje melkchocolade, onpraktisch is tijdens de warme zomermaanden.” Het was Semke Dendas, een van Erika’s vaste medewerkers, die met het nieuwe koekje op de proppen kwam.

Verkooppunten

De Grazense choco wordt intussen verkocht in de shop van het Moment in de abdij van Averbode, bij het Hof van Vlaanderen in Langdorp (Aarschot) en bij Mijten in Bekkevoort. Retailers die de Grazense choco willen opnemen in hun assortiment, kunnen contact opnemen met Erica Vanvuchelen.