vanderelst Foto: if

Sous-chef Sir Kwinten in Lennik maakt kans op titel van ‘Eerste Kok van België’

Cedric Van der Elst, sous-chef van restaurant Sir Kwinten in Lennik, maakt samen met vier andere Belgische koks kans op de titel van 'Eerste Kok van België'. Tijdens de finale maandag wordt verwacht dat de koks een driegangenmenu maken met enkele vooraf vastgelegde ingrediënten.

De titel ‘Eerste Kok van België’ is een wettelijk beschermde en exclusieve titel die de winnaar van de wedstrijd van Club Prosper Montagné op zijn naam krijgt. In 2009 erkende de Minister van Middenstand de competitie officieel als meesterschapswedstrijd.

De vijf koks zullen maandag een driegangenmenu moeten bereiden voor een prestigieuze jury samengesteld door provoost van de koks Peter Goossens.

Tijdens de finale moeten ze een voorgerecht met wijting, garnalen, verse pasta een één groente naar keuze bereiden. De verse pasta moet ter plaatse worden gemaakt. Daarna volgt als hoofdgerecht een opgevulde kwartel en zwezeriken. Tenslotte moeten ze ook nog een dessert serveren bestaande uit melkchocolade, hazelnoten, zanddeeg en citrusfruit.

Van der Elst neemt niet voor het eerst deel aan de wedstrijd. Vorig jaar haalde hij ook al de finale en eindigde tweede. Ook voor deze editie lijkt hij sterk aan de start te komen. Hij neemt deze keer opnieuw zijn commis, of zeg maar assistent, Ilka De Maeseneer mee. Cedrics coach is Glenn Verhasselt, die enkele jaren geleden zelf al de titel van Eerste Kok van België binnenhaalde.