Siebe Seynaeve – wijnbar Sips Siebe Seynaeve opent zijn eerste zaak in Leuven. Foto: mdt

Sommelier Siebe (28) opent gloednieuwe wijnbar in hartje Leuven

Ze waren al aanwezig op het culinaire eetfestijn Hapje Tapje, maar al sinds afgelopen woensdag heeft de Munstraat er een gloednieuwe wijnbar bij. Met Sips opent sommelier Siebe Seynaeve (28) zijn eerste zaak in Leuven.

Ondanks dat Siebe nog maar 28 lentes jong is, heeft hij al zes jaar ervaring als sommelier in gastronomische zaken achter de rug. “Ik begon in De Victorie in Linden, daar heb ik anderhalf jaar gewerkt”, vat hij aan. “De vier jaren daarna heb ik gewerkt voor Atelier Noun in Leefdaal. Daar heb ik écht geleerd hoe je een sommelier moet zijn, hoe je aan wine pairing moet doen, wat de juiste wijnen zijn. Ik ben in de tussentijd ook blijven studeren, en heb WSET (afkorting van Wine & Spirit Education Trust, red.) gevolgd. Die internationale opleiding is intussen bijna afgerond. De wijnen bleven heel interessant voor mij. Vorig jaar in april ben ik begonnen met het importeren van wijn van vier Portugese wijnhuizen.”

Speciallekes

Een half jaar geleden besliste de twintiger om het toch over een andere boeg te gooien. “Het heeft altijd in mijn hoofd gespeeld om iets op te starten en iets zelfstandig te gaan doen. Het was wel moeilijk om in Atelier Noun te vertrekken, omdat ik er ook veel vrijheid kreeg. In februari stopte ik er, en stortte ik me volledig op mijn eigen zaak.”

Zo werd de wijnbar Sips geboren. “Wat mogen klanten verwachten? Goeie wijnen die ik zelf heb geselecteerd, maar wel speciallekes. De wijnwereld is zoveel groter dan wijn uit Bordeaux en Bourgogne”, klinkt het.

Daarnaast is er ook heel wat eten te verkrijgen. “Daarvoor heb ik chef Michael Tritsmans aan boord gehaald, die ik nog ken van mijn periode in De Victorie”, gaat Siebe verder. “Zo kunnen we ook op gastronomisch niveau eten aanbieden. Je kan hier heel de dag doorlopend iets klein komen eten, zoals een goede kaasplank of oesters. ’s Middags en ’s avonds hebben we ook een kaart met een zestal gerechten die echt om te delen zijn. Je komt hier niet naartoe om een steak te eten, maar om meerdere dingen te proeven. Het belangrijkste is dat mensen op hun gemak zitten. Ik heb bewust voor een warm interieur gekozen met grotere stoelen en barkrukken.”

Overrompeling

Daarnaast kan je er als particulier gewoon wijn kopen. “Dus als je bijvoorbeeld thuis bezoek ontvangt en een goede fles wijn zoekt, kan je hier ook terecht”, zegt Siebe. “Op termijn komt er een webshop, en is het ook de bedoeling dat er een webshop komt. Al focussen we ons eerst voorlopig op de zaak zelf. Het is alleszins meer dan een louter wijnbar.”

“Sinds vorige week woensdag zijn we open. Daar gingen enkele testdagen voor vrienden en familie aan vooraf. Het was meteen een rare week, want zaterdag sloten we de deuren omdat we zondag ook deelnamen aan Hapje Tapje. Vanaf deze week is het gewoon open, zoals het normaal zou zijn. Hoe de eerste dagen verliepen? Heel goed. Woensdag en donderdag hebben we toch een volle zaak gehad, vrijdag was het een overrompeling. Voorlopig kunnen we dus helemaal niet klagen”, besluit Siebe.