BRUSSEL/LEUVEN/HALLE/VILVOORDE – Recupel, de Belgische vereniging (vzw) die het inzamelen en verwerken van afgedankte elektrotoestellen en lampen organiseert, lanceert het online platform Smartloop. Dat moet bedrijven aanzetten de voorraad oud of kapot elektro op kantoor in te leveren.
Uit een steekproef van Recupel blijkt dat een gemiddeld bedrijf in ons land 200 kilogram oud of kapot elektro in voorraad heeft. Het gaat dan over laptops, gsm’s, printers en dies meer. “Dat is een grote hoeveelheid in de wetenschap dat tot 90% van de materialen van die apparaten herbruikbaar is”, aldus woordvoerster Saar Bentein van Recupel.
Online platform
Om de drempel tot inlevering van dat oud of kapot materiaal te verlagen heeft Recupel het online platform Smartloop gelanceerd. “Hierop kunnen bedrijven zich aanmelden met hun oud of kapot elektro. Een van de acht erkende ophalers en verwerkers zullen het aanbod bekijken en de ondernemingen een prijsvoorstel doen. Zitten er in de toestellen nog waardevolle grondstoffen, dan is het mogelijk dat de onderneming nog geld krijgt voor het materiaal. Indien er geen overeenstemming wordt bereikt over de prijs kan het bedrijf trouwens afzien van de ophaling”, vertelt de woordvoerster.
Duurzaam recycleren/recupereren
Recupel wil in de eerste plaats meer waardevolle grondstoffen opnieuw in omloop brengen en schadelijke stoffen op een ecologisch verantwoorde manier verwerken. “Daarom werken we samen met acht ophalers en verwerkers waarvan we weten dat ze op een duurzame en correcte manier te werk gaan. Die garantie heb je niet bij bijvoorbeeld schroothandelaars. In ijskasten zitten bijvoorbeeld nog altijd schadelijke CFK’s die de ozonlaag aantasten. Het is de bedoeling dat die gassen op een milieuvriendelijke manier worden verwerkt”, klinkt het.
Testproject
In een eerste fase wordt het project als test uitgerold in West-Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Tegen eind dit jaar volgt dan een evaluatie. “We focussen de eerste zes maanden op de testregio’s, maar als bedrijven uit andere regio’s graag meedoen, dan kunnen ze zich steeds aanmelden op het platform,” besluit Bentein.