Smart farming uitgetest bij Hof ten Bosch

bayerfarmingBayer, de producent van gewasbestrijdingsmiddelen en zaden uit Diegem (Machelen), investeert de volgende twee jaar in een nieuwe leerstoel aan de universiteit in Gent: Bayer ForwardFarming. Dat moet tot nieuwe inzichten leiden rond precisielandbouw en biodiversiteit om een duurzame ontwikkeling van de landbouw te stimuleren. Smart farming wordt uitgetest bij Hof ten Bosch in Huldenberg, het landbouwbedrijf van Josse en Jan Peeters.

In het akker- en fruitteeltbedrijf in Huldenberg zal de faculteit bio-ingenieurswetenschappen van de UGent een aantal mogelijkheden van smart farming toepassen en vergelijken met de praktijk. Concreet moeten gecombineerde resultaten van bodemscans en testen met specifieke bemesting, gewasmonitoring en opbrengstbepaling leiden tot nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Nu al vertelt een geavanceerd weerstation er de landbouwer wanneer de ziektedruk in gewassen toeneemt en helpen gps-systemen om tot twee centimeter precies te spuiten. “Wij geloven dat de toekomst van de sector mee bepaald zal worden door kennis: inzichten en data die verzameld worden via hoogtechnologische tools als drones, satellieten en sensoren”, zegt Carsten Dauster, hoofd van Crop Science bij Bayer in Diegem.

“Op basis hiervan zal de landbouw sneller en beter beslissingen kunnen nemen en bestaande hulpmiddelen gerichter kunnen inzetten, in het belang van het bedrijf en het milieu.” Bayer heeft dan wel niet de intentie om zelf hard- of software te ontwikkelen, maar wil bijvoorbeeld wel planttechnische kennis aanreiken om in die software te steken.

“We kunnen maar overleven als we geloven in andere oplossingen dan de producten die wij aanbieden”, stelt Marc Sneyders, hoofd sustainable operations bij Crop Science.