Het grootste deel van de totale omzet via e-commerce, namelijk 18 procent, wordt gegenereerd door Electronic Data Interchange-verkopen (EDI). Dat zijn verkopen van goederen en diensten via berichten in een standaardformaat, geschikt voor automatische verwerking. Daarnaast kwam in 2022 en 2023 gemiddeld 7 procent uit webverkopen aan bedrijven of aan de overheid.
Slechts 2 procent was afkomstig uit webverkoop aan particulieren. Webverkoop betreft verkopen via een onlinewinkel of via webformulieren op een website of extranet, of via apps.
In het Brusselse Hoofdstelijke Gewest is de totale omzet via e-commerce nog iets hoger dan in het Vlaamse Gewest (30 procent), in Wallonië een stuk lager (18 procent). België behoort, samen met Ierland, Tsjechië, Denemarken, Zweden- en Luxemburg, tot de EU-landen waar e-commerce het grootste aandeel uitmaakt van de totale omzet van de ondernemingen.
De cijfers van Statistiek Vlaanderen zijn gebaseerd op een eigen enquête over ICT-gebruik en e-commerce bij ondernemingen en gegevens van Statbel en Eurostat. Door een wijziging in de methodologie zijn de cijfers moeilijk vergelijkbaar met voorgaande jaren, zegt Statistiek Vlaanderen.