Seris uit Diegem bouwt mee aan superdrone

superdroneVijf bedrijven, waaronder Seris uit Diegem (Machelen), en drie kennisinstellingen, waaronder twee researchafdelingen van de KU Leuven, gaan drie jaar lang samenwerken aan het grootste project met drones dat tot dusver in ons land werd opgezet. Ze hebben een subsidie gekregen van 1,78 miljoen euro om drones te ontwikkelen die door hulpdiensten als politie en brandweer kunnen ingezet worden bij rampen.

“Het is de bedoeling dat deze drones op heel korte tijd naar de plaats van de ramp worden gestuurd en ze de hulpverleners direct kunnen informeren over de aangetroffen situatie en mogelijke risico’s”, zegt projectleider Rudy Van den Bergh. “Zo zullen de drones kunnen detecteren of en waar er personen in het rampgebied aanwezig zijn, zullen ze chemische stoffen kunnen herkennen en haarscherpe beelden kunnen doorzenden. De toestellen zijn explosieveilig.”

De specialisten van de acht partners zullen verzamelen in een dronefabriek. Daar krijgen ze drie jaar de tijd krijgen om dit nieuwe platform te bouwen. Het project zal 3,23 miljoen euro kosten, inclusief de inbreng van de partners

Als alles goed gaat, willen de partners dankzij de spin-offs die hieruit voortvloeien en de rechtstreekse commerciële return (zoals doorverkoop van technologie en productie van drones) tegen 2023 zo’n 235 jobs en een omzet van 86 miljoen euro creëren.

Het Provinciehuis in Leuven, uitgerekend de locatie waar rampenplannen worden uitgetekend, kreeg vorig weekend ongewenst bezoek van een drone. Het toestel is tegen het gebouw gebotst en neergestort. De eigenaar was het toestel aan het uittesten toen het plots onbestuurbaar werd.