Indien de gemeenten het industriële weefsel op hun grondgebied willen behouden en opnieuw uitbouwen, dienen zij volgens Brussels Industries Synergy vooral in te zetten op een verlaging van de fiscale druk op bedrijven. Het consortium bepleit dan ook een dringende ‘fiscale pauze’, waarbij de gemeenten geen nieuwe belastingen invoeren en de belastingtarieven tussen de gemeenten harmoniseren.
Lees ook: Brusselse belastingdruk op bedrijfsgebouwen tot drie keer hoger dan in Vlaamse rand
Verder moeten de lokale besturen ook “meer fungeren als katalysator voor economische ontwikkeling door een industrievriendelijker beleid te voeren”. Dat kan bijvoorbeeld door de vergunningsprocedures voor bedrijven te vereenvoudigen en “de industrie de ruimte te geven om te ondernemen”. Verder moet de toegankelijkheid tot industrieterreinen verbeterd worden voor werknemers, pendelaars en logistiek transport, vooral om “werken in Brussel weer aantrekkelijker te maken”.
Voorts gelooft Brussels Industries Synergy nog dat zowel een vlottere samenwerking tussen gemeente, regio en gemeenschap inzake beroepsopleidingen en werkgelegenheid, als investeringen in een performante gemeentelijke infrastructuur soelaas kunnen bieden om de Brusselse industrie intact te houden.
“Dag na dag zijn er alarmerende signalen van bedrijven die het bijzonder moeilijk hebben”, zegt Frédéric Druck, voorzitter van Brussels Industries Synergy. “We moeten werk maken van een ondernemersvriendelijk klimaat dat investeringen aantrekt en zorgt voor jobs.”