matras Genrebeeld matras.

Sectorfederaties duiden nieuwe regeling matrassenrecyclage en milieubijdrage

ANDERLECHT/OUDERGEM - Vanaf 1 januari 2021 treedt de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid, kortweg UPV, voor matrassen in werking. Voor de consumenten betekent dit dat zij vanaf 1 januari 2021 met hun oude matras gratis terechtkunnen op het recyclagepark, en dat ze bij de aankoop van een nieuwe matras een milieubijdrage zullen moeten betalen. Dat melden sectorfederaties Comeos, Fedustria en Navem.

Deze milieubijdrage dient om de inzamelings-, ontmantelings- en verwerkingskosten van de afgedankte matrassen te financieren en is tevens bestemd voor onderzoek en ontwikkeling naar ecodesign van nieuwe matrassen. De door de consument te betalen milieubijdrage wordt bepaald op basis van het type en de grootte van de matras. Het tarief varieert van 4,25 tot 17 euro per matras.

Communicatie

Verkopers zijn niet verplicht om deze bijdrage apart te vermelden op de factuur of het kasticket, maar het mag wel. De wet bepaalt echter dat de consument bij aankoop van de matras duidelijk moet worden geïnformeerd over de totale prijs van het product, met inbegrip van de milieubijdrage. Dit kan via andere affiches, prijsetiketten in de winkel, vermelding in reclamefolders…

Geregistreerde inzamelaar

Voor de inzameling van afgedankte matrassen werkt beheersorganisme Valumat samen met de gemeenten en afvalintercommunales. Hun inzamelkanalen zijn heel geschikt om de matrassen op een milieuvriendelijke manier in te zamelen en zijn tevens een garantie op een correcte verwerking en maximale recyclage van de oude matras. Verkopers van matrassen zijn verplicht een beroep te doen op een geregistreerde inzamelaar om de oude matrassen op te halen en te laten verwerken. Dit biedt een garantie op een maximale recyclage en minimale milieu-impact. De verkopers van matrassen die geen oude matrassen inzamelen, zijn wettelijk verplicht om de consumenten te informeren waar zij met hun oude matrassen terecht kunnen.

Valumat

Het beheersorganisme Valumat vzw, een initiatief van een aantal matrasproducenten en de sectorfederaties Fedustria, Comeos en Navem, is opgericht om dit systeem mee in goede banen te leiden. De invoering van een UPV voor matrassen betekent dat elke producent en invoerder van matrassen verantwoordelijk is voor de afvalstromen die ontstaan uit de verkoop van matrassen in België. Zij moeten dus tussenkomen in de kosten voor inzameling en verwerking en bovendien de wettelijk vastgelegde inzamel- en recyclagedoelstellingen behalen.