Een algemene stakingsaanzegging is volgens sectorfederatie essenscia een klap in het gezicht van een sector die in het coronajaar 2020 een omzetdaling heeft gekend van 6%, maar waarbij bedrijven desondanks minimaal een beroep gedaan hebben op tijdelijke werkloosheid, alle medewerkers zoveel mogelijk betaald aan de slag hebben gehouden en daarbovenop bijna 1.500 extra jobs hebben gecreëerd.
De sectorfederatie beklemtoont dat er een mooi pakket aan maatregelen op tafel lag, met onder meer een maximale invulling van de loonnorm, rechtszekerheid op lange termijn voor eindeloopbaanregelingen zoals SWT en landingsbanen, extra inspanningen voor een substantiële verhoging van de sectorale minimumlonen, bijkomende investeringen in opleiding en vorming, loonsverhogingen voor de niet-geconventioneerde ondernemingen en meer aandacht voor werkbaar werk.
Koen Laenens, secretaris-generaal en directeur sociaal beleid bij essenscia: “We hebben de vakbonden een concreet voorstel gedaan met significante verbeteringen voor de arbeiders en bedienden uit de chemie en life sciences. Dat vraagt van onze bedrijven maximale inspanningen binnen het kader dat daarvoor op interprofessioneel niveau is vastgelegd. Voor de vakbonden bleek dit voorstel jammer genoeg onvoldoende en kwamen ze net voor het sluiten van een akkoord op de proppen met bijkomende eisen rond een coronapremie.”
Voor essenscia kan de toekenning van een coronapremie volgens de principes die zijn voorzien in het nationale loonakkoord. Dit wil zeggen op bedrijfsniveau voor ondernemingen die het ondanks de coronacrisis goed hebben gedaan. Een coronapremie eisen voor alle werknemers uit de sector, is echter voorbijgaan aan de economische realiteit waarbij er heel wat sectorbedrijven zijn die het moeilijk hebben gehad en nog altijd hebben. Anderzijds blijven de vakbonden weigeren om te praten over een modernisering van de arbeidsorganisatie en een optimalisering van de individuele loonpakketten, beter afgestemd op de verschillende noden van werknemers.
“Deze algemene stakingsaanzegging is ongezien in een sector die een lange traditie kent van sterk en resultaatsgericht sociaal overleg en vooral onverantwoord in een periode dat heel wat bedrijven recht krabbelen uit de coronacrisis. Het is bovendien disproportioneel, want de aangekondigde acties zijn totaal niet in overeenstemming met het uitgewerkte voorstel dat op tafel lag. We sluiten verder overleg niet uit, maar enkel als dit op een volwassen manier gebeurt en er ook aan vakbondszijde de duidelijke wil aanwezig is om tot een evenwichtig akkoord te komen. Nu er geen sectoraal akkoord werd bereikt is de volgende stap dat de sociale partners binnen de bedrijven de gesprekken opstarten om een cao op maat van de onderneming te onderhandelen”, besluit Koen Laenens.
Bij de vakbonden luidt het dat de werkgeverskoepel Essenscia vrijdagavond de onderhandelingen rond een nieuw sectoraal akkoord abrupt had verlaten.