Tiense Suikerraffinaderij en de bietentelers hebben een interprofessioneel akkoord bereikt. Dat was lang niet evident. Er kwam bemiddeling van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) aan te pas.
De Europese regelgeving bepaalt dat bietentelers en bietenverwerkende ondernemingen voorafgaand aan het teeltseizoen een sectoraal akkoord moeten sluiten. Dat akkoord vormt de basis voor de leveringscontracten tussen individuele telers en de suikerfabrieken.
De onderhandelingen tussen de Tiense Suikerraffinaderij in Tienen en de vertegenwoordigers van de bietentelers liepen de voorbije maanden allesbehalve vlot. Dat heeft alles te maken met de nieuwe en grote uitdagingen in de sector. Die zijn een gevolg van het drastisch gewijzigde suikerbeleid van de Europese Unie.
De rendabiliteit van suikerbietentelers is in grote mate afhankelijk van de ontvangen bietenprijs. De suikerindustrie, de volgende schakel in de sector,
werkt daarentegen in een erg rendabele sector. De suikerverwerkende industrie vervolgens hoopt dat de liberalisering van de suikermarkt in 2017 zal leiden tot een lagere suikerprijs, die aansluit bij de wereldmarktprijs.
Drie weken geleden werd duidelijk dat een akkoord tussen beide partijen niet langer mogelijk was. Minister Schauvliege stelde daarop twee bemiddelaars aan. Een aanslepende impasse zou de belangen van de twee partijen ernstige schade toebrengen. En er dreigde ook een ingewikkelde juridische situatie te ontstaan.
De bemiddelaars moesten op zeer korte termijn de beide partijen dichter bij elkaar brengen. “Zij gingen in alle discretie aan de slag en hebben hun opdracht succesvol afgerond: de partijen hebben een interprofessioneel akkoord bereikt”, stelt het kabinet van Schauvliege.