“In totaal hebben we op het grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem 57 containers geplaatst”, legt operationeel manager Dirk Rutten van Kringwinkel Hageland uit. “Die staan op strategische punten op het grondgebied. Alle inwoners moeten in hun buurt een container kunnen vinden. Het aantal containers per plaats kan variëren. Op de ene plaats zijn het er twee, op een andere vier. We volgen het gebruik constant op. Naargelang van het gebruik ervan per plaats kunnen we het aantal op de verschillende punten aanpassen.”
Bewuste keuze
Voor de stad Scherpenheuvel-Zichem is de samenwerking met Kringwinkel Hageland – en niet meer een andere, meer commerciële partner – een bewuste keuze: “Kringwinkel Hageland is onze ideale partner om onze visie op hergebruik te realiseren”, zegt schepen van Omgeving Nico Bergmans (Open VLD). “Kringwinkel Hageland mikt veel meer op het sluiten van de materialenkringloop. Ze gaan niet alleen de herbruikbare kleding weer te koop aanbieden, maar ook de meer draagbare kleding gebruiken in andere zaken. Dat sluit perfect aan bij onze visie. De plaatsen van de containers zijn strategisch gekozen. Het gaat om punten met veel sociale controle. De ervaring heeft ondertussen geleerd dat de kledingcontainers heel snel vol geraken.”
“We zorgen voor het regelmatig ledigen van de containers”, beklemtoont Dirk Rutten. “Met eigen vrachtvoertuigen halen wij de kleding op en brengen die naar ons sorteercentrum in Tienen. Daar gebeurt een scheiding van de nog bruikbare kleding en de niet meer bruikbare materialen. De herbruikbare kleding wordt via onze winkels – zes zijn er dat ondertussen – te koop aangeboden. Dankzij de lage prijzen bieden we iedereen de kans om de outfit te vernieuwen.”
Extra jobs
Deze containers gaan ook de tewerkstelling verhogen. “Het gaat om zes tot acht mensen die moeilijk toegang hebben tot de gewone arbeidsmarkt en die langs deze weg dus toch een baan in de sociale economie vinden. Naast Scherpenheuvel-Zichem hopen we ook met andere gemeenten een overeenkomst voor de plaatsing van onze containers te kunnen afsluiten.”
Met de plaatsing van de kledingcontainers versterkt Kringwinkel Hageland de eigen werking. Die verzamelt al 28 jaar herbruikbare goederen in het Hageland. Dat gebeurt via de geefpunten aan de winkels, ophalen aan huis en hergebruikcontainers in de recyclageparken. “Zo krijgen we jaarlijks 3.000 ton aan goederen van de inwoners van het Hageland”, zegt Dirk Rutten.