Sole normande, verse kreeftensoep, stoofkarbonade, Gentse waterzooi, ossentong in Madeirasaus met een puree van echte polderaardappelen, het zijn maar enkele van de culinaire gerechten die Roland klaarstoomt in de keuken van zijn nieuwe zaak The Dinner To Go. “Ik bereid alles zoals ik het geleerd heb. Alles begint met een goede fond. Als je een huis bouwt, moet je fundering toch ook goed zijn? Wel, dat is in de keuken niet anders.”
Roland trok op zijn veertiende naar de hotelschool van Namen. Daar volgde hij zeven jaar les. “Mijn stage deed ik bij het gerenommeerde hotel Pouquet in Eupen. Van de patron daar heb ik bijzonder veel geleerd.” Na een jaartje legerdienst in Duitsland ging Roland aan de slag in het Kasteel van Bokrijk. “Ook daar kwam ik in contact met gastronomie op hoog niveau. In een team van acht personen in de keuken werkte ik me op tot chef-kok.”
In 1974 leerde Roland zijn vrouw kennen en samen besloten ze een eigen zaak op te starten, naast het trappistencafé in Westmalle. “Dat café was immens populair vroeger en wij konden een graantje meepikken door net ernaast eten te serveren”, vertelt Roland. “Het was een schot in de roos. We hadden zoveel succes dat we steeds verder konden uitbreiden tot hotel-restaurant: het Beukenhof. Intussen bleef ik mijn culinaire kennis verder uitbreiden via collega’s zoals Roger Souvereyns.”
Aangezien de dochters van Roland en Mieke geen interesse hadden om de zaak over te nemen, werd de zaak tien jaar geleden overgelaten. Het koppel verhuisde naar Glabbeek, waar dochter Caroline woonde. Roland bleef aan de slag door menig restaurants mee op te starten. “Helaas overleed mijn echtgenote drie jaar geleden plots. Op enkele dagen was ik haar kwijt. Dat heeft er bij mij zwaar ingehakt. Ik ben dan ook in het ziekenhuis beland met hartproblemen en onderging een zware hartoperatie.”
Roland besefte dat het zo maar eens gedaan kon zijn. “De druk in een restaurantkeuken is dan ook bijzonder groot en ik besloot me daaruit terug te trekken. Maar in de zetel zitten niksen, is ook niets voor mij. En koken is en blijft mijn passie. Daarom heb ik nu met de hulp van dochter Caroline een eigen afhaalzaak opgestart, waar ik mijn culinair ei in kwijt kan. Op mijn 73ste nog een zaak starten, is misschien wat vreemd voor sommigen, maar ik wil blijven koken, op mijn tempo, tot ze mij hierboven komen halen.”
“Aangezien we ook seizoensgebonden werken, starten we ook met de afhaal van aspergegerechten”, aldus Roland. “Daarnaast bieden we elke dag een wisselend culinair gerecht aan. Dat vind je steeds op de website terug, waar je ook meteen kan bestellen. Daar staan ook enkele vaste gerechten op zoals oma’s vol-au-vent en opa’s stoofvlees, en mijn sauzen, mijn specialiteit, zijn ook steeds te verkrijgen.”