Afbeelding15

Restaurantuitbaters starten steunactie voor Turkije op

KEERBERGEN - Na de vele steunbetuigingen die ze van de klanten van hun restaurant in Keerbergen mochten ontvangen, beslisten de broers Emre en Onurbey Uçar om ook in die gemeente een steunactie voor het door een aardbeving getroffen Turkije op poten te zetten.

Met de opening van het mediterraans restaurant Begonvil realiseerde Emre Uçar twee jaar geleden, met hulp van zijn broer Onurbey, in Keerbergen zijn droom. Alhoewel hij hier eigenlijk niemand kende en het vooral het pand zelf was dat hem vanuit het Brusselse naar Keerbergen had getrokken, voelde hij al snel dat het een goede beslissing was. “Ik heb hier alleen maar positieve ervaringen gehad”, bekent hij. “Ik voel me hier helemaal thuis.”

Toch was hij verbaasd over de vele steunreacties die hij sinds de noodlottige aardbeving in Turkije mocht ontvangen. “Mijn klanten sturen mij de hele tijd berichtjes en vragen hoe ze ons kunnen helpen”, zegt Emre. “Het is hartverwarmend te voelen hoe hard mensen meeleven.” Waarop hij besliste om ook vanuit Keerbergen een hulpactie te organiseren. “Vanuit de Turkse gemeenschap in Brussel hebben we al heel wat georganiseerd”, vertelt hij. “Maar deze actie zal volledig door Keerbergen worden gedragen.”

Geen valentijnsactie

De valentijnsactie die hij voor dinsdag had gepland, annuleerde hij. “Het voelde niet goed aan om nu te feesten”. Maar de opbrengst van zijn restaurant op zondag 19 februari, waarbij hij uitzonderlijk van 12 uur tot 20 uur zal geopend zijn, zal hij schenken aan de hulpactie. Zijn personeel, waarvan er velen familieleden in de getroffen regio hebben, gaf aan die dag gratis te zullen werken.

“Daarnaast wil ik hier ook materiaal verzamelen om naar Turkije te sturen”, gaat hij verder. “Het gaat hierbij om goederen zoals generatoren, tenten en powerbanks. Tot zondag mogen ze alles bij mij in het restaurant brengen, waarna ik voor het transport zal zorgen.”

Ook opende hij een speciale bankrekening waarop mensen geld kunnen storten. “Vanuit de officiële Turkse hulporganisaties wordt er vooral geld gevraagd. Ik zal ook een doosje in mijn restaurant zetten waar mensen kunnen doneren als ze dat wensen”, besluit hij. “Want net als wijzelf hebben zoveel mensen aangegeven te willen helpen, en daar ben ik zeer dankbaar voor.”