Restaurant Michel wordt Brisk vader en zoon Foto: Arne Rombouts

Restaurant Michel ondergaat naamsverandering met nieuwe generatie achter het fornuis

Na een korte sluiting eind 2024 heropent Restaurant Michel in Groot-Bijgaarden vanaf 21 januari de deuren als Gastro Brisk. Achter het fornuis staat niet langer Robert Van Landeghem, maar wel zijn zoon Sam (31). Samen met zijn echtgenote Hilla Van Gerven (33) wil hij een nieuwe wind laten waaien door het geprezen restaurant.

Robert Van Landeghem en zijn vrouw Lily Borghs zetten nu dus een stap opzij als uitbaters van het restaurant dat ze in 2003 overnamen van chef Michel Coppens. “Het is tijd voor een nieuwe generatie”, klinkt het. “We blijven achter de schermen ondersteunen, maar laten Sam en Hilla hun eigen pad bewandelen.”

Sam studeerde enkele jaren geleden af aan hotelschool Ter Duinen en Koksijde. Nadat hij in de keukens van onder meer Zilte en Graanmarkt 13 in Antwerpen ervaring op deed, stapte hij in 2015 mee in de zaak van zijn ouders, als sous-chef. Sindsdien legde hij de creatieve accenten op de traditionele gerechten waarmee zijn vader in 2008 een Michelinster kreeg. Sams partner Hilla werd zeven jaar geleden lid van het team en ondersteunde zijn moeder Lily als gastvrouw.

Foto: Tom Corremans

Met de naamsverandering kiest het jonge koppel voor een eigentijdse aanpak, met respect voor de kwaliteit en het vakmanschap van zijn ouders. Samen willen ze meer de nadruk leggen op toegankelijke en betaalbare gastronomie, maar ook het interieur van de zaak zal in een nieuw jasje worden gestoken.

“Klassiekers krijgen een moderne twist, met respect voor seizoensgebonden ingrediënten zoals groenten, vlees en vis”, legt Sam uit. “We leggen duidelijke klemtonen met speelse combinaties en durven buiten onze comfortzone te treden. Huisgemaakt brood, gefermenteerde groenten en koken rond vuur worden belangrijke elementen van ons nieuw concept.” De naam Brisk – Engels voor ‘levendig’ en ‘fris’ – symboliseert de vernieuwing.