janseniuspark

Resiterra verbindt Janseniuspark met stadscentrum

Resiterra legde een voetgangersbrug aan die het Janseniuspark verbindt met het stadscentrum van Leuven. Dat park is een nieuw stukje Leuven dat een grotendeels onbekend stuk van de middeleeuwse stad blootlegt. Het sluit aan op de Janseniustoren en de Justus Lipsiustoren, die tot vandaag amper zichtbaar waren. De Leuvense projectontwikkelaar opent het 7.000 vierkante meter grote park in september.

Vier jaar geleden was de hele site nog een grijze betonnen parking van de KU Leuven. Het nieuwe Janseniushof brengt daar verandering in. Het bouwproject dat enkele tientallen appartementen en woningen omvat, gaat de laatste fase in.

De Leuvense projectontwikkelaar Resiterra is gestart met de aanleg van een nieuw stadspark. Die recreatiezone langs de Dijle krijgt de naam Janseniuspark. Het zal deels gebruikt worden door het Paridaensinstituut. Daarnaast komen er speeltuigen voor de kinderen, wandelpaden en een sportveld.

Het park legt een verborgen stuk van het middeleeuwse Leuven bloot. Het sluit aan op de Janseniustoren en de Justus Lipsiustoren, twee intacte en beschermde monumenten. De twee torens vormden in de middeleeuwen de waterpoort aan de stadsomwalling voor de schepen die Leuven binnenkwamen.

Om het Janseniuspark met het stadscentrum te verbinden legde Resiterra vrijdag een voetgangersbrug aan, als doorsteek naar het Pater Damiaanplein. “Het aanleggen van de voetgangersbrug is een belangrijke stap om zowel het Janseniushof als het park toegankelijker te maken voor de Leuvenaars. Ook de inwoners van het Janseniushof kunnen hun kinderen zo sneller naar de naburige scholen zoals het Paridaensinstituut en het Heilig Drievuldigheidscollege brengen”, zegt Erik Van Hoof, directeur van Resiterra.

Het Janseniuspark wordt op termijn worden overgedragen aan de stad en wordt begin september opengesteld. De stad Leuven en projectontwikkelaar Resiterra zullen het park dan officieel openen, samen met de huidige en toekomstige bewoners.