In Leuven werd donderdag het startschot gegeven voor de installatie van het eerste koudenet in een Vlaamse woonwijk. In de Janseniuswijk kunnen de bewoners hun woning voortaan opwarmen met alleen maar grondwater. Vastgoedontwikkelaar Resiterra uit Leuven is gestart met de boringen. “Een voorbeeldproject voor Vlaanderen”, zei Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).
De woningen en appartementen in het Janseniushof worden aangesloten op een koudenet. Deze techniek wordt in Vlaanderen voor het eerst toegepast voor residentieel gebruik. Het grondwater van zo’n 14 graden wordt vanop zeventig meter diepte uit de grond gepompt. Daarna wordt het verder opgewarmd via een warmtepomp en naar de huiskamers gestuurd.
Hertogensite
Het gaat om een proefproject waarbij in totaal 103 stadswoningen en appartementen verwarmd zullen worden. Als alles volgens plan verloopt, zal binnenkort al op de nabijgelegen Hertogensite nog een tweede en veel groter netwerk aangelegd worden. Daarbij zullen al vlug 500 woningen via deze nieuwe techniek verwarmd worden.
“Zo creëren we een van de meest ecologische woonwijken van Vlaanderen, zo niet de meest ecologische. En leuk detail: met de techniek kunnen we al die huiskamers niet alleen verwarmen, in de zomer zal je er ook mee kunnen koelen”, zegt Erik Van Hoof, ceo van Resiterra.
Kostenplaatje
De bewoners zullen voorlopig weinig verandering voelen in hun portefeuille. Ze betalen alleen voor de verbruikte elektriciteit van het koudenet, dat geëxploiteerd zal worden door geothermie-expert IFTech. Op ecologisch vlak zal de impact meer dan duidelijk zijn, onder meer omdat het koudenet geen CO2-uitstoot produceert.
Het totale kostenplaatje bedraagt ongeveer 1 miljoen euro. Vanaf maart 2018 zullen de eerste bewoners hun woning via de nieuwe techniek kunnen verwarmen.