104678747_717012219138391_8993682176444751425_n

Resiterra legt Leuvense “olifanten” om

LEUVEN – De afbraak van het Leuvense Sint-Pietersziekenhuis, beter bekend als de “gele en de grijze olifant”, is van start gegaan. In de plaats van de gebouwen ontwikkelt het Leuvense Resiterra 370 appartementen, 14 woningen, 157 lofts, 7 commerciële ruimtes, een podiumkunstenzaal en een park. 

Zo’n 50 jaar na de bouw van het Leuvense Sint-Pietersziekenhuis heeft een kraan de eerste happen uit de gebouwen genomen. De komende maanden gaan ‘gele en grijze olifant’, zoals de twee gebouwen in de Leuvense volksmond bekend zijn, tegen de grond.

Deels ongebruikt

Het ziekenhuis werd gebouwd in de jaren zeventig, maar is nooit volledig in gebruik genomen. Tegen de leegstand was er door de jaren heen geregeld protest en in de jaren negentig werd het gebouw zelf even ingepalmd door krakers. Nu is de afbraak ervan opgenomen in het project Hertogensite. De hele ziekenhuissite wordt omgebouwd tot een gebied met een podiumkunstenzaal, woningen en een nieuw groot park.

Asbest 

‘Hier hebben we echt naar uitgekeken’, zegt Erik Van Hoof van de Leuvense projectontwikkelaar Resiterra bij de collega’s van Het Nieuwsblad. ‘ In november zijn we hier begonnen met de voorbereidende werken. Sindsdien is er veel gebeurd. Alle asbest is uit het voorste gebouw – de grijze olifant – gehaald en het is eigenlijk al gereduceerd tot een ruwbouw. Deze week zullen eerst de balkons worden afgebroken.’ ‘Volgende week komt er nog een grotere kraan voor de afbraak van de hoogste verdiepingen. In september zal de grijze olifant tegen de grond liggen. Daarna volgt ook de gele olifant erachter, waar nu de asbestwerken nog volop bezig zijn.’

60.000 ton sloopafval

De afbraak is geen sinecure. Ze zal ruim 60.000 ton sloopafval meebrengen, of ruim acht keer het totale gewicht van de Eiffeltoren. Om stofhinder tegen te gaan, zijn er grote nevelkanonnen die constant water de lucht injagen, zodat het stof sneller neerslaat op de grond. Die geven behoorlijk wat lawaaihinder, maar het stof dat er anders zou rondvliegen, zou volgens de ontwikkelaar nog veel meer hinder met zich brengen.

Stadskanker

‘Dit is toch wel een iconisch moment’, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V). ‘Dit gebouw bepaalt voor een groot deel de skyline van Leuven en is vanop veel plaatsen zichtbaar. En toch zal niemand het missen. Dit was de grootste stadskanker van Leuven. Als het ziekenhuis helemaal weg is, zullen we ervan opkijken hoe immens de open ruimte is die hier dan zal verschijnen. We zullen de Dijle hier kunnen openleggen en er komt ook een belangrijke nieuwe culturele site. Dit zal een prachtig nieuw stadsdeel worden.’

Invulling 

De finale oplevering van de Hertogensite is voorzien tegen de zomer van 2025. Op de site komen 370 Appartementen, 14 Woningen, 157 lofts en 7 Commerciële ruimtes. Er is ook een podiumkunstenzaal voorzien.