Proximus hoofdzetel Hoofdzetel Proximus. Foto: BELGA

Renovatie van hoofdzetel Proximus voorlopig van de baan 

Telecombedrijf Proximus moet opnieuw beginnen met de plannen om zijn hoofdzetel in Brussel te renoveren. Projectontwikkelaar Immobel ziet alsnog af van het hele project, zo is donderdag nabeurs bekendgemaakt. Proximus zal nu "alternatieve scenario's activeren".

De twee bedrijven hadden in maart 2022 een akkoord bereikt over het renovatieproject. Immobel zou het gebouw met twee torens nabij het Noordstation kopen en renoveren (tegen eind 2026), waarna Proximus een deel ervan opnieuw zou huren. Er zou ook plaats komen voor huisvesting, winkels en publieke ruimte: “een iconische en duurzame campus die zou fungeren als een bruisende hub in de Noordwijk”, aldus Immobel.

Eind vorig jaar was aangekondigd dat de termijn voor de ‘closing’ van het akkoord was uitgesteld, en nu blijkt dat Immobel volledig afziet van de aankoop van het gebouw. “Onder de bestaande voorwaarden – waaronder een aankoopprijs van 143 miljoen euro – zou de voortzetting van het project een te grote financiële impact hebben op de vennootschap, haar balans en liquiditeitspositie”, zegt Immobel in een persbericht.

De projectontwikkelaar zal het project afschrijven, wat leidt tot een waardevermindering van 48 miljoen euro. Die kosten werden grotendeels in 2023 al gemaakt. Ze omvatten onder meer een betaling van 30 miljoen euro aan Proximus eind 2023, bij het uitstel van de ‘closing’. “Immobel onderzoekt wat mogelijk is om deze afschrijving maximaal te recupereren”, luidt het.

Voor het project was in juni 2024 een bouwvergunning afgeleverd. Die blijft bij Immobel, dat ook de intellectuele eigendomsrechten op het project heeft. Het bedrijf voegt toe dat het “bereid blijft om samen met Proximus mogelijke alternatieven te bespreken die kunnen bijdragen tot de uiteindelijke realisatie van het project”.

De beslissing van Immobel betekent dat het hele project terug naar af gaat, zegt een woordvoerder van Proximus. Het telecombedrijf blijft voorlopig volledig eigenaar van het gebouw. Het “overweegt alternatieve scenario’s voor zijn hoofdzetel en zal nu gesprekken aanknopen met geïnteresseerde partijen om de economische waarde voor de toekomst veilig te stellen”, zegt het in een eigen persbericht.