Girafant Leuven De renovatie van megacrèche De Girafant is uitgesteld, omdat de stad voor de 180 kinderen een alternatieve opvanglocatie moet vinden. Foto: Google Street View

Renovatie megacrèche in Leuven uitgesteld

De geplande renovatie van kinderdagverblijf Girafant aan de Philipssite in Leuven wordt uitgesteld. De verhuizing was gepland voor de eerste helft van 2025, maar dat wordt niet gehaald. “Een goede locatie voor 180 kinderen vinden, is niet evident.”

Vochtinsijpeling, kleine verzakkingen, losliggende tegels: het lijstje met constructiefouten in kinderdagverblijf Girafant is lang. De stad besliste begin dit jaar om het gebouw volledig te strippen om het te kunnen renoveren. Maar dat kan pas beginnen zodra er voor alle 180 crèchekinderen een nieuwe locatie is gevonden.

En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De verhuizing was gepland voor de eerste helft van 2025, maar die datum wordt niet gehaald. Meer zelfs: de verhuizing zelf zal gefaseerd gebeuren.“180 opvangplaatsen verhuis je niet in één keer naar een andere locatie”, zegt schepen van Zorg Bieke Verlinden (Vooruit). “Het is een enorme logistieke operatie die we zo doordacht mogelijk willen aanpakken. Een braakliggend terrein met tijdelijke containers is dus niet de gepaste oplossing: waar we kunnen, willen we de kinderen en de ouders snel een definitief alternatief aanbieden. We hebben eraan gedacht om de verhuis in één keer aan te pakken, maar hebben nu beslist dat het een gefaseerde uitrol naar verschillende locaties wordt.”

Kleinschaliger

De bedoeling is om de baby’s en peuters zo veel mogelijk over te brengen naar kinderdagverblijven waar ze meteen kunnen blijven tot ze groot genoeg zijn om naar school te gaan. Daarnaast zal de Girafant zoals de werking nu bestaat niet meer op dezelfde manier in gebruik worden genomen. Het stadsbestuur maakte eerder al bekend dat het af wil van “megacrèches” en de voorkeur geeft aan kleinschaligere initiatieven.:

“We willen gaan naar twee vestigingsaantallen: dertig of zestig opvangplaatsen tegelijk”, zegt Verlinden. “We proberen van de nood een deugd te maken en te leren van de fouten uit het verleden. Het heeft voordelen om te werken met crèches waar iedereen elkaar kent. Een herkenbaar gezicht is belangrijk voor een kind.”

Crèche op wandelafstand

De stad heeft niet alleen werk met de 180 kinderen uit de Girafant in aanloop naar de renovatie. Ze nam ook de vzw Kinderopvang Leuven over en moet op termijn ook voor die kinderen op zoek naar nieuwe locaties. Er zullen de komende jaren dus heel wat nieuwe locaties voor kinderdagverblijven bij komen. “We zijn een totaalplan aan het maken, maar dat vraagt een stevige oefening”, zegt Verlinden. “We willen daarbij decentraliseren, zodat zo veel mogelijk mensen een crèche op wandelafstand hebben. We brengen daarom nu de blinde vlekken in kaart, samen met de locaties waar de stad zal verdichten of uitbreiden.”

Er komt al zeker een uitbreiding van het kinderdagverblijf DoRemy aan woon-zorgcentrum Edouard Remy. “En we zijn gestart met een herinvulling van een leeggemaakte ruimte in woon-zorgcentrum Ter Vlierbeke (vlak bij het Heuvelhofpark, red.). Ook daar willen we, zoals op de zorgsite van Edouard Remy, een kinderdagverblijf starten dat in verbinding staat met het woon-zorgcentrum.”

Ongemakken

De kinderen die nu zijn ingeschreven in de Girafant worden dus ook de komende tijd nog opgevangen in de crèche aan de Philipssite. “Er zijn wel ongemakken, maar het is niet zo dat er op dit moment ernstige problemen zijn”, zegt Verlinden. “Over de invulling van de Girafant nadien, zijn we de oefening nog aan het maken. De beslissing daarover zal niet meer voor het huidige stadsbestuur zijn.”