LEUVEN/AARSCHOT/TIELT-WINGE/KRAAINEM/WOLUWE/HALLE/BRUSSEL – De Belgische reisorganisatie Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers aan. Dat heeft de reisorganisatie bekendgemaakt. CEO Laurent Allardin benadrukt dat Neckermann niet failliet is. Het bedrijf heeft tijd nodig om de schulden door corona te heronderhandelen met zijn schuldeisers, zo klinkt het.
Neckermann vraagt aan de rechtbank van Nijvel om een procedure van gerechtelijke reorganisatie op te starten. Het bedrijf vraagt zo drie maanden bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat geeft Neckermann extra tijd om financiële steun te vinden en de schulden door corona te heronderhandelen met zijn schuldeisers. De 59 reiswinkels van Neckermann in ons land, waarvan een 10-tal in de provincie Vlaams-Brabant en Brussel, zijn tijdelijk dicht. In totaal zijn er 180 werknemers aan de slag. De meeste daarvan zijn nu tijdelijk werkloos. Reizen boeken kan wel nog online.
Niet failliet
CEO Laurent Allardin benadrukt dat Neckermann niet failliet is. “Als één grote speler het niet haalt, valt de eerste domino van een lange keten”, zegt hij. “De coronacrisis treft de hele reissector in zijn hart. Onze verkoop is sinds de tweede coronagolf herleid tot nul. En toch doet de Belgische overheid niets om de toeristische sector structureel te helpen overleven”, stelt Allardin. Volgens hem heeft Neckermann een rustmoment nodig, waarbij het alle opties kan overwegen.
Wamos Group
Neckermann bestaat sinds 1979 en is een van de grootste reisorganisaties van België. Het kende zo’n jaar geleden, na het faillissement van Thomas Cook, een doorstart via de Spaanse reisorganisatie Wamos Group. Dat verliep goed, tot de eerste coronagolf kwam en de reissector helemaal stilviel.
Oorzaken
“De heropening van de grenzen in juni en de eerste weken van juli boden even soelaas, maar door het stijgend aantal besmettingen, de onduidelijke communicatie van de overheid en de verwarrende kleurcodes gingen geen reizen meer over de toonbank”, stelt Neckermann in het persbericht.