refugehof

Refugehof haalt koelte en warmte uit water van de Dijle

De provincie Vlaams-Brabant verleende een milieuvergunning aan KWOnet voor de installatie van een koude-warmteopslag op de site Refugehof in de Janseniusstraat en Minderbroedersstraat in Leuven. Een koude-warmteopslag is een innovatieve en klimaatvriendelijke manier voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

De Leuvense bvba KWOnet zal een koude-warmteopslag installeren voor de verwarming en afkoeling van de site Refugehof. Het Refugehof is een complex op de voormalige ziekenhuiscampus tussen de Janseniusstraat en de Minderbroedersstraat. Het bevat appartementen, eengezinswoningen en assistentiewoningen.

Het toestel zal water uit de Dijle pompen. Dat wordt nadien over een warmtewisselaar geleid. Het systeem maakt gebruik van de constante temperatuur van het water. In de winter wordt warmte onttrokken aan het rivierwater voor de verwarming van de site. Tijdens de zomer gebeurt het tegenovergestelde. Het Dijlewater koelt dan de gebouwen af.

“Een koude-warmteopslag bespaart energie ten opzichte van de conventionele manier van koelen en verwarmen”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. “Daarmee kunnen we de uitstoot van CO2 verminderen. Als je weet dat huishoudens, in het bijzonder de  verwarming van gebouwen, verantwoordelijk zijn voor dertig procent van de CO2-uitstoot in onze provincie, dan is een dergelijk innovatief systeem belangrijk om Vlaams-Brabant klimaatneutraal te maken.”

De Parkabdij in Heverlee gebruikt al een gelijkaardig systeem, maar dan op basis van grondwater in plaats van rivierwater.