waterstof

Redt nieuwe energiebron ons uit de nood? Onderzoekers pakken uit met panelen die waterstof uit de lucht halen

LEUVEN - Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden, samen met Comate en Waterstofnet en met steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse Overheid, een waterstofpaneel dat vocht uit de lucht haalt. Die wordt dan omgezet in waterstof. Zo wil men van waterstof dé energie-oplossing van de toekomst maken.

Waterstof is een krachtige energiebron of grondstof, die bovendien milieuvriendelijk is en gemakkelijk op te slaan valt. Het gebruik van waterstof is dan ook allesbehalve nieuw. Alleen al in de haven van Antwerpen wordt jaarlijks zo’n 260.000 ton waterstof geproduceerd uit aardgas voor de chemische sector. Bij die productie komt CO² vrij, maar daar komt nu verandering in dankzij The Solhyd Project. Het team van bio-ingenieurs Jan Rongé en Tom Bosserez van de KU Leuven ontwikkelde immers een waterstofpaneel dat vocht in de lucht rechtstreeks omzet in waterstof.

Maar hoe werkt het waterstofpaneel dan precies? “Het paneel produceert hernieuwbare waterstof, rechtstreeks uit energie van het zonlicht en vocht van de buitenlucht”, zegt Jan Rongé (KU Leuven) van The Solhyd Project. “Op die manier kan je overal ter wereld, eender op welke schaal, groene waterstof gaan produceren. We hebben dan ook nood aan enorm veel hernieuwbare energie en hernieuwbare waterstof. Het was en is onze missie om een efficiënte en betaalbare manier te ontwikkelen om zonlicht om te zetten naar waterstof. Volgens ons kan het essentieel zijn in de energietransitie, en kan het waterstofpaneel nieuwe mogelijkheden creëren. Op heel veel plekken zijn er bijvoorbeeld bedrijfsgebouwen die nood hebben aan hernieuwbare energie, en vaak is dat in de vorm van gas. Vandaag kunnen zij eigenlijk heel moeilijk zelf groene waterstof produceren. Met het paneel is dat dus wél mogelijk.”

“We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan een het waterstofpaneel als schaalbaar product, dus dat kan nu in grotere hoeveelheden worden geproduceerd”, aldus Rongé. “Dat ontwerp is nu klaar dankzij een project dat gesubsidieerd is door de provincie Vlaams-Brabant en dat willen we nu tonen aan de wereld. We merken immers dat er heel veel vraag naar is.”

In 2026 op de markt

De provincie Vlaams-Brabant investeerde iets meer dan 142.000 euro in het project. “Het is een ontzettend boeiend project”, zegt gedeputeerde voor Economie Ann Schevenels (Open VLD). “We volgen het proces met veel interesse op. Ik heb vandaag (woensdag, red.) ook aan de ontwikkelaars duidelijk gemaakt dat we vanuit de provincie zeker willen dienen als proefkonijn om hun installatie te komen testen in onze gebouwen. Als ze bij ons willen proefdraaien, zijn ze zeker welkom.”

Momenteel worden die proefprojecten volop voorbereid. “Het is de bedoeling dat we het in 2026 breder beschikbaar stellen. Dat zal dan nog steeds niet even groot zijn zoals de zonnepanelen vandaag, maar we willen wel vanaf dan zo snel mogelijk schalen”, aldus Rongé.