Belfius verleende in de eerste jaarhelft voor 11,8 miljard euro nieuwe kredieten, iets minder (900 miljoen euro) dan in dezelfde periode vorig jaar. De verklaring hiervoor ligt bij de forse daling van de woonkredieten (-41,3 procent), volgens de bank was er “een sterk dalende vraag”. Bij de kredieten aan bedrijven (+14,5 procent) en aan de publieke sector (+4,3 procent) was er wel nog een stijging. De marges op kredieten zijn nu lager dan vorig jaar, klonk het nog.
Belfius beklemtoonde dat die kredieten volledig gefinancierd worden met spaargeld, “dat dus niet echt slapend is”, aldus financieel directeur Johan Vankelecom. In de eerste zes maanden was er een daling op de zicht- en spaarrekeningen van Belfius van bijna 7 miljard -dat is voor er sprake was van de nieuwe staatsbon- tot 95,4 miljard euro. Dat geld vloeide volgens Raisière nagenoeg volledig naar termijnrekeningen en andere langetermijnbeleggingen zoals obligaties.
De totaalopbrengsten voor Belfius stegen in de eerste jaarhelft met 12,1 procent tot 1,87 miljard euro, voornamelijk als gevolg van de hogere rente-inkomsten (+30 procent). Bij de verzekeringen en financiële markten waren er dan weer minder inkomsten.