ProDis Hier worden tot 200 oproepen per dag verwacht. Foto: Tom Vierendeels

Provinciale brandweerdispatching in Asse stuurt 1.500 hulpverleners aan

In de brandweerkazerne in Asse is vrijdag de provinciale brandweerdispatching ProDis ingehuldigd. De dispatching ontvangt meldingen vanuit de Vlaams-Brabantse Noodcentrale 112 in Leuven en stuurt vervolgens de juiste middelen naar de plek van het onheil. Bedoeling is om efficiënter te werken en snel de correcte hulp ter plaatse te hebben.

De provincie Vlaams-Brabant is op het vlak van brandweer onderverdeeld in twee zones: Brandweerzone Vlaams-Brabant West en Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant. Het gebied van elke zone komt zo goed als volledig overeen met de arrondissementen Halle-Vilvoorde (west) en Leuven (Oost). Alles samen is dat goed voor bijna 1.500 hulpverleners, 17 brandweerposten, 65 gemeenten en 1,2 miljoen inwoners. Brandweer en ziekenwagen rukken in de provincie 67.000 keer per jaar uit.

Aantallen stijgen

“Dat betekent dat de dispatching dagelijks 185 à 200 oproepen per dag verwerkt”, zegt majoor Dirk Keymolen, directeur van ProDis.

“En die aantallen stijgen jaar na jaar. En dat zal niet verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatverandering, waardoor er alsmaar meer noodweer op ons afkomt. Daar bereiden we ons wel degelijk op voor. Om dat allemaal te verwerken, zijn er overdag vijf mensen paraat in de dispatching, ‘s nachts drie. We gaan met Prodis ook beter samenwerken met de Brusselse brandweer en ook met de luchthavenbrandweer hebben we gesprekken.”

Verloning

Elke dispatcher heeft 300 à 400 opleidingsuren achter de rug wanneer hij of zij aan de slag gaat. Maar het is moeilijk om aan personeel te geraken.

“Het is een uitdaging om hoog gekwalificeerd personeel te vinden én te houden”, zegt gouverneur Jan Spooren. “Struikelblok is de verloning. Deze mensen zijn administratief personeel en geen operationeel personeel, waar de verhoging hoger ligt. Onder meer daarom zijn er al zes mensen naar Brussel getrokken, waar ze wel als operationeel personeel ingeschreven staan.”

Om extra mensen aan te werven, knutselden de werknemers van de dispatching nu zelf een promofilmpje in elkaar om mensen warm te maken voor een job bij ProDis.

De eerste kiem voor een provinciale dispatching werd in de periode 2015/2016 gelegd, toon zone Oost aan hun collega’s vroeg of zij interesse hadden. “Het antwoord was negatief, maar in 2018 kwam diezelfde vraag van West aan ons”, zegt kolonel Jeroen Ameel van de zone Oost.

Software op maat

“Uiteraard waren we nog geïnteresseerd. Een projectgroep werd samengesteld en in september 2018 kwamen we een eerste keer bij elkaar, waarna in december een princiepsbeslissing volgde. Nadien werd gewerkt aan een softwarepakket op maat.”

“Deze centrale is een verbetering van de veiligheid in onze provincie”, besluit gouverneur Spooren. “De responstijd wordt verkort en telkens wordt de meest adequate hulp uitgestuurd, waarbij dubbele uitrukken vermeden worden. 24 op 24 en 7 op 7 worden de middelen van hieruit ingezet en worden interventies opgevolgd. Daarnaast wordt er makkelijk materiaal uitgewisseld tussen de twee zones, zoals tankwagens. Momenteel zijn gesprekken lopende met het Vlaams Verkeerscentrum en de NMBS om toegang te krijgen tot hun verschillende camerabeelden uit de provincie, wat ook een enorme verbetering teweeg zal brengen.”