Halle telt vandaag ruim 41.000 inwoners, maar veel groter moet Halle volgens het huidige stadsbestuur niet worden omdat het de leefbaarheid, de mobiliteit, de scholen, de vrijetijdsinfrastructuur en de kinderopvang stevig onder druk zet. “Nochtans voelen we constant de hete adem van projectontwikkelaars in de nek die bouwprojecten blijven indienen voor elk morzel grond die vrij komt”, zegt Marijke Ceunen (Groen), schepen van Ruimte en Wonen.
“Om die druk wat af te remmen en nog meer appartementen te ontmoedigen, voerden we begin januari een aangepaste bouwtaks in. De taks is zo opgesteld dat ze vooral grotere bouwprojecten met veel appartementen treft en niet de gewone burger die een huis wil bouwen of verbouwen.”
De taks is progressief en verhoogt naarmate men meer kavels, woningen of appartementen wil voorzien in een woonproject. “Wie een simpele woning bouwt, betaalt 1.000 euro aan bouwtaks wat ongeveer hetzelfde is als voorheen”, zegt Marijke Ceunen.
“Maar dit bedrag neemt toe naarmate men meer woningen, kavels of appartementen voorziet. Zo kan dit voor een blok met tien appartementen oplopen tot 10.000 euro per appartement of zo’n 100.000 euro in zijn geheel. Het doel is duidelijk: we hopen dat minder projectontwikkelaars bouwprojecten gaan willen realiseren in Halle. Want nieuwe mensen die in Halle komen wonen, betekent ook dat er steeds meer voorzieningen nodig zijn. De opbrengst van de bouwtaks wordt daarvoor gebruikt.”
Klachten ongegrond
Maar tegen de nieuwe bouwtaks dienden twee projectontwikkelaars klacht in bij het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur. Volgens hen was het Halse reglement onwettig en onvoldoende gemotiveerd. Ze noemden het bedrag van de belasting ‘onredelijk hoog’. Het Agentschap Binnenlands Bestuur onderzocht de klachten, maar oordeelt dat ze ongegrond zijn. Dat betekent dat de Halse bouwtaks overeind blijft en dat de taks wettelijk in orde is.
“We zijn zeer blij dat we met de bouwtaks een instrument achter de hand hebben om de bouwwoede wat te temperen in Halle”, zegt Marijke Ceunen. “We hadden eerder al een bouwpauze afgekondigd maar die werd wel vernietigd na klachten van projectontwikkelaars. Ondertussen maken we ook werk van een bouwverordening die mensen die willen bouwen in Halle een kwaliteitskader oplegt waaraan woningen minimum moeten voldoen.”
“We werken ook verder mee aan een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat regels zal opleggen voor de verschillende woonkernen inzake bouwen en verbouwen. Maar zo’n plan opmaken is een tijdrovende procedure zodat we ondertussen wel de bouwtaks achter de hand hebben.”