De voorbije weken hebben specialisten alle mogelijke materialen die hergebruikt kunnen worden in kaart gebracht. “Dat is grotendeels gebeurd en inmiddels stapelt het gerecupereerde isolatie- en vloermateriaal zich langzaam maar zeker op in de kelders van het oude kantorencomplex”, zegt Pieter Vanhout, directeur van projectontwikkelaar Ciril. “Een gespecialiseerd team demonteert zorgvuldig alle materialen en die bezorgen we vervolgens aan aannemers en bedrijven die ze willen hergebruiken.”
Zo zal een kleine aannemer uit Gent – Huismus – alvast 2.400 m² isolatiematerialen recupereren voor binnenwanden en akoestische plafonds van nieuwe woningen. Goed 3.000 m² verhoogde computervloeren worden dan weer hergebruikt op een andere Brusselse werf van aannemer Democo, het zusterbedrijf van Ciril. Nog eens 1.000 m² gaat naar het Franse bedrijf Mobius. Tientallen armaturen worden door Ciril zelf gerecupereerd om 1.000 m² parking in het nieuwe project ‘Le Jules’ te verlichten, net als een groot aantal brandhaspels.
“Alle materialen worden overigens opnieuw getest op sterkte en brandveiligheid alvorens ze worden hergebruikt. Materiaal dat niet voor 100% in orde is, wordt niet opnieuw ingezet”, zegt Martha Vandermaesen, van Democo, dat het circulair project mee in goede banen leidt. “Dit is uiteraard een totaal andere manier van werken dan op andere werven waar de sloophamer door een gebouw gaat. Normaal gezien luidt de regel: hoe sneller, hoe beter. Maar dit is een veel duurzamere manier van werken en bovendien ook beter voor de sociale economie”, aldus Robert Kurvers, project manager Ciril.
Materiaal dat niet wordt hergebruikt, verdwijnt niet noodzakelijk op het stort. Arbeiders sorteren ook zorgvuldig enkele tonnen hout, glas, gips en gipskarton, metalen, bekabeling en steenpuin. Die worden gerecycleerd tot volledig nieuw bouwmateriaal. De structuur van het gebouw gaat bovendien ook niet tegen de vlakte, maar zal dienen als ruwbouw voor het nieuwe woonproject ‘Le Jules’.
Als alles vlot verloopt, start de opbouw van ‘Le Jules’ in de zomer. Dat wordt een ecovriendelijk wooncomplex voor 80 gezinnen, voorzien van zonnepanelen, een zuinige warmtepomp en regenwaterrecuperatie. ‘Le Jules’ mag dan grotendeels een omgebouwd kantoorgebouw zijn, daar zal bij de oplevering nauwelijks nog wat van te zien zijn. Ciril heeft het Hasseltse a2o architecten onder de arm genomen om het gebouw van binnen en van buiten een frisse, moderne look te geven.
De eerste nieuwe bewoners nemen in 2025 hun intrek in ‘Le Jules’.