proefveld krieken

Proefveld aanzet tot tweede leven voor Schaarbeekse krieken

De provincie Vlaams-Brabant en de Hoge Raad van Ambachtelijke Lambiekbieren (Horal) zijn gestart met de voorbereiding van de aanleg van een proefveld voor de Schaarbeekse krieken in het Proefcentrum Pamel in Roosdaal.

Het Proefcentrum Pamel is gespecialiseerd in praktijkgericht onderzoek van aardbeien en kleinfruit met een biocertificaat. Op vraag van Horal start het Proefcentrum Pamel met de economisch exploiteerbare teelt van Schaarbeekse krieken.

“Met het proefveld willen we een struikvariant van de Schaarbeekse krieken ontwikkelen, die mechanisch gesnoeid en geoogst kan worden. Op die manier kunnen ze opnieuw op een economisch rendabele manier geteeld worden in het Pajottenland en de Zennevallei. Schaarbeekse krieken kunnen zoals in het verleden door hun specifieke vruchteigenschappen een sterke meerwaarde geven aan diverse streekproducten zoals de ambachtelijke lambiekbieren”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Land- en Tuinbouw.

De Schaarbeekse Kriek is in tegenstelling tot andere krieken of zure kersen een zoete kriek met een heel apart aroma van vanille over amandel. Dat maakt deze kriek uniek in het gamma van zure en zoete kersen. Het is het buitenbeentje in de fruitteelt, niet alleen door de specifieke smaak maar ook door de eigenschap om zelfbestuivend te zijn.

Rendabel

Al in de negentiende eeuw werden Schaarbeekse krieken geteeld in Brussel, het Pajottenland en de Zennevallei. Ze werden gebruikt bij de productie van streekbieren. Maar de teelt ging vanaf de jaren negentig zienderogen achteruit omdat de lonen en de plukkosten sterk stegen.

“Het gebruik van Schaarbeekse krieken kan alleen weer opgang maken als we er in slagen om het kweken, snoeien en oogsten economisch rendabel te maken. Dat impliceert dat er een geschikte variant kan ontwikkeld worden met een goede opbrengst en gemakkelijk snoei- en oogstbaar.”

Omdat er geen ervaring bestaat met de professionele teelt van Schaarbeekse krieken is het noodzakelijk een uitgebreide praktijkproef op te zetten. Daarbij moeten diverse zaken onderzocht worden. Het Proefcentrum Pamel bekijkt of het mogelijk is om een economisch rendabel terroirproduct in het Pajottenland te creëren.

Door de bijzondere eigenschappen is de Schaarbeekse kriek uniek voor de bereiding van kriek. Het creëren van een terroir is essentieel om de Schaarbeekse kriek op termijn te valoriseren en de kriek gebrouwen met Schaarbeekse krieken als een uniek product in de markt te zetten.