Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie Fevia lanceerden maandag een innovatief proefproject om kmo’s energiezuiniger te laten werken. Met de vaak eenvoudige ingrepen van Easy Food Energy Savers kunnen voedingsbedrijven hun energieverbruik laten dalen.
De Vlaamse voedingsindustrie bestaat voor meer dan negentig procent uit kmo’s. Bij veel van die bedrijven zit nog een aanzienlijk potentieel om energie te besparen, vaak met eenvoudige ingrepen. Door gebrek aan tijd of kennis blijft dat vaak onbenut.
Het proefproject Easy Food Energy Savers probeert met kleine energiebeleidsovereenkomsten een antwoord te bieden op die uitdaging. Kmo’s in de Vlaamse voedingsindustrie kunnen de volgende twee jaar een beroep doen op een zogenaamde ontzorger.
Productie
De ontzorger kan de kmo’s adviseren en begeleiden bij het implementeren van eenvoudige energie-efficiënte maatregelen. Het gaat bijvoorbeeld over het isoleren van leidingen of het opsporen van persluchtlekken. Deze acties werden geselecteerd op basis van ervaringen waarvan bewezen is dat ze energie besparen.
Het proefproject zal ook aandacht besteden aan de productie van hernieuwbare energie. De Vlaamse regering en Fevia willen de komende twee jaar 300 Vlaamse voedingsbedrijven sensibiliseren en bij minstens vijftig bedrijven effectief energiebesparende maatregelen toepassen.
“Kmo’s in de voedingssector zijn in de eerste plaats bezig met het produceren van kwaliteitsvolle voedingsproducten en pas daarna met het beheersen van de kosten voor lonen en grondstoffen”, zegt Fevia-voorzitter Jan Vander Stichele. “Met dit proefproject hopen we de vele kmo’s in de voedingsindustrie een duwtje in de rug te geven om hun energieverbruik te verlagen.”