UCLL app elipepsie

Preventieve app voor epilepsieaanvallen bij kinderen

Zeven studenten van hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) ontwikkelden een technologie die het mogelijk maakt preventief op te treden bij epilepsie bij kinderen. Een app detecteert moeilijk waar te nemen aanvallen waardoor ouders, leerkrachten en dokters te weten komen wanneer die zich voordoen. De studenten kregen hiervoor een moving minds award, een prijs die UCLL voor het eerst uitreikte.

De studenten (vier uit de richting verpleegkunde en drie van elektronica-ict) ontwikkelden de technologie op vraag van Tim Buckinx, een jonge ondernemer die zelf een kind heeft met epilepsie. Alexander Bielen, Michiel Pieters, Martijn Festjens, Katrijn Vanmal, Michelle Bertinchamps, Sascha Ennekens en Denise Urlings werkten de  hooginnovatieve oplossing uit met externe partner Epihunter.

Het kind draagt een headset die de hersenactiviteit meet. Wanneer zich een aanval voordoet, krijgt de leerkracht of ouder een signaal via een armband. Met de technologie is het mogelijk om preventief in te spelen bij epilepsieaanvallen. Dat is een doorbraak in de zorg voor deze patiënten.

Onderzoek

“Absence-epilepsie is moeilijk herkenbaar”, zeggen de ontwikkelaars. “Het kind is enkele seconden of langer buiten bewustzijn, staart voor zich uit en reageert niet meer op zijn naam of een aanraking. Het lijkt alsof het niet oplet of dagdroomt. Zeker voor leraars is het lastig om een aanval te herkennen en gepast te anticiperen.”

Professor Lieven Lagae van UZ Leuven kondigde aan dat de nieuwe technologie in klinisch onderzoek gaat. “Het is indrukwekkend dat studenten een technologische doorbraak creëren in zo’n complex veld als epilepsie. UZ Leuven wil deze technologie in klinisch onderzoek laten gaan om later op grote schaal te implementeren.”

De studenten wonnen 2.500 euro en een 3D-geprinte award op basis van bekertjes van Pukkelpop. De studenten schenken het geld aan de Epilepsie Liga.