Het Brusselse bedrijf Pitagone ontwikkelde een mobiele barrière tegen terreur. Het is een alternatief voor de inmiddels bekende maar niet altijd makkelijk inzetbare betonblokken die terroristen moeten stoppen als ze met een vracht- of bestelwagen in een mensenmassa willen rijden. Het veiligheidssysteem wordt volgend weekend getest in Sint-Genesius-Rode. Daar worden 10.000 bezoekers verwacht voor de rommelmarkt.
Het fenomeen van terroristen die inrijden op een menigte is helaas wereldwijd bekend sinds de aanslagen in onder meer Nice, Stockholm, Berlijn en Barcelona. Marc Weissberg, ceo van Pitagone, zag het evenmin graag gebeuren. Maar hij zag ook een opportuniteit omdat de problematiek zich in zijn sector afspeelt. Pitagone focust namelijk op antiterreurmaatregelen.
“Na de aanslag in Nice staken we de koppen bij elkaar en ontwikkelden we een mobiel systeem.” De speciale stalen barrières worden gecommercialiseerd onder de naam F11. In mum van tijd levert Pitagone op diverse plaatsen in Europa, van Disneyland Parijs over Spanje tot het Zweedse Malmö.
“Je weet vooraf nooit waar het gevaar opduikt. Dus moest het een flexibel systeem zijn. Geen zware en dure veranderingen aan de infrastructuur van een plein. Geen betonblokken waarvoor je kranen en veel mankracht nodig hebt om ze te plaatsen. Eén persoon kan de mobiele barrière in enkele minuten opbouwen.”