Wat doe je om volledig te deconnecteren?
“Op vakantie kom ik tot rust met een goed boek aan het zwembad of strand. Geen boeken over hoe een bedrijf te runnen of andere nuttige zaken, maar een goede roman, zodat ik mijn hersenen even op ‘low activity’ kan zetten. Een andere manier om te ontspannen is koken. Dat is voor mij wat joggen voor anderen is, een manier om het hoofd leeg te maken, alleen is het veel minder goed voor de lijn. In het eerste jaar van Freelance Office begon ik ook een feestcateringbedrijf gespecialiseerd in kreeft, ‘Catering Saartje Buvé’. Door de snelle groei van Freelance Office kon ik dit alleen in het eerste jaar combineren. Het is mijn droom om dat in de toekomst opnieuw op te starten, zij het op kleine schaal, wanneer ik meer tijd heb.”
Met welke ondernemer zou jij eens een business lunch willen doen en wat zou je willen vragen aan deze persoon?
“Ik zou graag eens met Mark Coucke of Roland Duchâtelet gaan lunchen en vragen welke tips ze voor mij hebben. Wat zijn de belangrijkste financiële indicatoren om de gezondheid van een bedrijf te beoordelen? Wat zijn de belangrijkste lessen die ze in hun leven hebben geleerd, zowel professioneel als persoonlijk? Welke leiderschapsstijl hebben ze? En zo zou ik nog wel wat vragen uit m’n mouw kunnen schudden.
Ook zou ik graag met de andere (door Made-In) genomineerde Strafste Onderneemsters gaan lunchen. We kunnen allemaal iets leren van elkaar en misschien wel samenwerken. Altijd inspirerend om andere vrouwelijke bedrijfsleiders te leren kennen en te zien hoe zij erin staan. Het zou geen slecht idee zijn om een grote netwerklunch te organiseren.”
Waar zou jij een toerist naartoe sturen die in jouw regio iets moois wil ontdekken en welke horecazaken zou je aanraden?
“Leuven is zeker een bezoekje waard: de Oude Markt, bekend als de ‘langste toog ter wereld’, is een plein bezaaid met gezellige cafés en historische gebouwen. Het Ladeuzeplein herbergt de indrukwekkende Universiteitsbibliotheek en de Toren met een geweldig uitzicht over Leuven. En dan is er nog de Abdij van Vlierbeek, een rustige plek met prachtige architectuur en een rijke geschiedenis. Ook het dorp waar ik woon, Pellenberg is een supermooie streek, heel veel natuur maar toch dicht bij de stad.
Horecazaken die ik zou aanraden, wij trekken wekelijks met het gezin naar pizzeria Furore in Huldenberg. Mijn beste vriendin en haar man hebben in Napoli een opleiding gevolgd om hier authentieke Napolitaanse pizza’s te kunnen serveren, gemaakt met lokale producten van de Campania streek. Nicky, de zaakvoerder, laat zijn zuurdesemdeeg drie dagen rijzen. Eens je daar pizza hebt gegeten, eet je er nergens anders meer.
Lees ook: Saartje Buvé staat in finale van ‘Strafste onderneemster van Vlaams-Brabant’
Een andere culinaire plek waar ik regelmatig kom, is Het Spaans Dak in Oud-Heverlee. Het restaurant heeft een mooie, sfeervolle ligging en het eten is er heerlijk. Het bevindt zich in een ‘kasteeltje’ midden tussen de vijvers van de Zoete Waters. Het is een echt familierestaurant. Sympathieke Chef Michel Uyttendaele staat samen met zoon Jonathan in de keuken terwijl zijn tweede zoon Kristof de gasten verwelkomt en verder ook zorgt voor passende (en verrassende) wijnen.”
Wat is de mooiste reis die je ooit gemaakt hebt en van welke bestemming droom je nog?
“De mooiste reis die ik ooit heb gemaakt was naar Zuid-Afrika. Ik ben er destijds vijf dagen geweest met het werk, als bonusreis omdat we goede cijfers hadden behaald. Wat een ervaring. We hebben de ‘Big five’ gezien tijdens een safari. We hebben een ballonvaart gemaakt bij zonsopgang, waarbij we over een drinkplek zweefden waar de wilde dieren samenkwamen. Dat moment zal ik nooit vergeten.
Als onze kinderen wat groter zijn, wil ik graag samen terug verre reizen maken. Australië staat hoog op mijn lijst, daar zou ik graag een paar weken rondtrekken. Ook Italië is een droomreis voor mij. Het is een heel mooi land met lekker eten, precies wat ik geweldig vind.”
Wat is voor jou tot nu toe een grote les geweest in je leven?
“Je buikgevoel volgen en meten is weten.”
“De juiste persoon op de juiste plek krijgen is een echte uitdaging. We rekruteren alleen hoogopgeleide of zeer ervaren profielen. Het eerste jaar deed ik dat niet, wat me klanten en geld kostte. Een waardevolle les. Niet iedereen kan soepel schakelen tussen verschillende opdrachten en verantwoordelijkheid nemen alsof het hun eigen werk is. Ik heb geleerd dat je echt je buikgevoel moet volgen, bij de minste twijfel mag je de persoon niet aanwerven.
Daarnaast probeer ik nauwlettend ons budget en onze cashflow op te volgen. Het is essentieel om hier constant mee bezig te zijn en weloverwogen beslissingen te nemen om de financiële gezondheid van Freelance Office te waarborgen. Bovendien besef ik nu hoeveel energie ik krijg van ondernemen. Het zit echt in mijn bloed. Ik ben ermee opgegroeid en vind het langs een kant jammer dat ik het voor mezelf pas zo laat heb ontdekt, langs de andere kant maken mijn vorige jobs mij ook rijker als ondernemer.”
De verkiezingen zijn achter de rug. Welk programmapunt zou jij als bedrijfsleider binnen jouw sector willen zien gerealiseerd worden?
“Er zou een gezonder ondernemingsgezind klimaat moeten worden gevormd dat rekening houdt met de grote uitdagingen waar wij als ondernemers mee kampen: hoge belastingen op de lonen, werkgeversbijdrages, jaarlijkse indexaties. Het geeft ons te weinig de kans om ons personeel zelf nog opslag te geven. Er wordt soms vergeten dat wij de motoren van onze economie zijn. Kijk eens rond, er zijn enorm veel faillissementen, een duidelijkere ‘cry for help’ kan er niet zijn.
We moeten allemaal investeren in een veel milieuvriendelijkere toekomst, zeker als ondernemers moeten we ons beste beentje voorzetten. Ondanks de inspanningen worden ondernemers geconfronteerd met een inconsistent beleid. Beleidsmaatregelen die milieuvriendelijke initiatieven belonen moeten standhouden en niet worden teruggedraaid. Dit zou veel meer motiveren om te blijven investeren in duurzame oplossingen.”
Als je een andere ondernemer in de bloemetjes mag zetten, wie zou dat dan zijn en waarom?
“Annelore Camps is een onderneemster met een grote ambitie: een miljoen mensen samen laten zingen. Ik leerde Annelore kennen via het BNI-netwerk, waar ik jarenlang actief was. Ik koppelde haar aan een van mijn vaste medewerkers en ze werken nu bijna twee jaar succesvol samen. Annelore gelooft sterk in het concept van Freelance Office, wat ik enorm waardeer, en intussen is ze onze top ambassadrice en gewoon ook een hele leuke vriendin.
Daarnaast bewonder ik haar missie om meer verbinding in onze samenleving te creëren. Daarom zit ik met veel plezier in de Raad van Bestuur van haar onderneming, om haar met mijn kennis en ervaring te ondersteunen in haar ondernemersavontuur en bijgevolg ook zelf veel bij te leren.”