Een donderslag bij heldere hemel of kroniek van een aangekondigde dood? Bob Grietens verlaat Xenics, het bedrijf in Leuven dat hij in 2000 oprichtte als spin-off van Imec. Er wordt geen uitleg gegeven bij het plotse vertrek van de CEO. De aanhouders krijgen die wél. Dat gebeurt nog deze maand tijdens een bijzondere algemene vergadering. Xenics ontwikkelt en produceert innovatieve systemen en oplossingen voor infrarooddetectie.
Grietens (46) wordt als topman voorlopig vervangen door bestuurder Willy Vanden Poel, die tijdelijk CEO wordt. Deze veteraan uit het bedrijfsleven is zelf aandeelhouder. De bijzondere algemene vergadering bespreekt later deze maand naast het vertrek van Grietens ook een correctie van de jaarrekening van 2014.
Xenics groeide sinds de oprichting in 2000 uit tot vooraanstaand ontwikkelaar en producent van infrarooddetectoren en -camera’s voor industriële, wetenschappelijke, medische, beveiligings- en ruimtevaarttoepassingen. De infraroodbeeldsensoren worden onder meer aangewend voor industriële proces- en kwaliteitscontrole, thermische beeldvorming, surveillance, brandbestrijding, telecommunicatie en nachtvisiesystemen.
Voortgedreven onderzoek en designontwikkeling zorgden ervoor dat het bedrijf met de jaren uitgroeide tot een toonaangevende speler op de markt. Naast de oprichting van dochteronderneming Sinfrared in Singapore bleef het bedrijf ook in Leuven groeien en uitbreiden. Als spin-off van Imec was het lange tijd gehuisvest in de schaduw van het onderzoekscentrum.
Grietens was CEO sinds de eerste dag. Van 1999 tot 2000 was hij betrokken bij de opstart van Xenics. Grietens nam de expertise mee die hij opdeed aan het departement business development bij Imec. Hij is doctor in de micro-electronica.