Het ondernemersvertrouwen is de vorige weken opnieuw gegroeid, blijkt uit de meest recente KMO-barometer van UNIZO voor het afgelopen kwartaal. Ondernemers hebben weer moed en ‘goesting’ om er tegenaan te gaan en willen bouwen aan de toekomst. Maar tegelijk dreigt hun prille, herwonnen enthousiasme te worden gefnuikt door nieuwe, grote uitdagingen die de relance zullen afremmen, als ze te lang aanhouden: schaarste aan mankracht, schaarste aan grondstoffen en – het onderwerp was de afgelopen dagen niet weg te slaan uit de actualiteit – schaarste aan energie, die de prijzen van gas, olie en elektriciteit naar ongekende hoogten katapulteert. Het is veel voor onze ondernemers om te slikken.
The war on talent
Uit een recente UNIZO-bevraging blijkt dat 4 op de 5 werkgevers die de afgelopen zes maanden iemand wilden aanwerven zware moeilijkheden ondervonden om kandidaten te vinden. Van alle kmo’s die afhankelijk zijn van toeleveringen geven – eveneens – 4 op de 5 aan grote problemen te ervaren sinds een drietal maanden, gaande van leveringen die te laat of helemaal niet toekomen, tot onvoorspelbare prijsstijgingen die niet (volledig) kunnen worden doorgerekend. En dan zijn er nog de energietarieven die vaak net die ondernemers het hardste treffen die uit het diepste covid-dal kruipen.
Weerbaarheid
Gelukkig zijn onze ondernemers wel iets gewoon en laten ze het hoofd niet hangen. Zowat elke crisis, zo weten we, is van voorbijgaande aard. Typerend voor het onwrikbaar geloof in een betere toekomst is het – ook in volle covidcrisis – andermaal toegenomen aantal starters. Aan het eind van de tunnel is er telkens opnieuw licht. Benieuwd wat VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck, onze keynote tijdens ons ‘KMO van het Jaar’-event van morgen, hier over gaat vertellen, wanneer hij de economische stand van zaken tegen het licht houdt.
Begrotingsakkoord
Positief is alvast dat in het gisteren door het federale kernkabinet afgeklopte begrotingsakkoord een reeks maatregelen staan om de grote uitdagingen van onze kmo’s aan te pakken. Maatregelen die overigens nadrukkelijk door UNIZO werden bedongen. Zoals een doortastender activeringsbeleid – inclusief sancties – voor langdurig zieken, en een geleidelijke afbouw van de bijzondere RSZ-bijdrage, om werken meer lonend te maken. Nog een voorbeeld: de invoering van een ‘energienorm’, zoals door UNIZO al sinds 2014 bepleit, zij het dan pas tegen 2022. Ik zou hier het hele lijstje kunnen overlopen, maar waar het vooral op aankomt, is dat deze regering onze boodschap lijkt begrepen te hebben. Daar waar ondernemerschap steun krijgt, putten we energie.
Energie
Wat ons eveneens energie geeft, is het vooruitzicht op de talrijke persoonlijke ontmoetingen, morgenavond op ons verkiezingsevent. Eén van de aanwezige ondernemers is Ibrahim Ouassari, ooit IT-consultant en intussen oprichter-bezieler van Molengeek, het intussen internationaal gekende ecosysteem waar jongeren uit kansarme buurten onder meer een programmeeropleiding kunnen volgen en zo uitzicht krijgen op een betere toekomst. Morgen dompelt hij ons onder in zijn boeiende verhaal met een hart. Steeds welkom om te komen meeluisteren! Vergeet alleen niet je aanwezigheid te registreren via www.unizo.be/kmokeynote . Tot dan!