ab inbev

Ook gemeentediensten Herent gebruiken nu afvalwater van AB InBev: “Water is het nieuwe goud”

HERENT, LEUVEN - De gemeente Herent gaat vanaf nu gezuiverd afvalwater van de Leuvense brouwerij AB InBev gebruiken. Daarmee zullen veegmachines de straat kuisen, gemeentelijke plantsoenen gegoten worden, maar bijvoorbeeld ook toiletten doorgespoeld worden. “Een heel belangrijke samenwerking in deze tijden van waterschaarste”, klinkt het.

“We gaan bij AB InBev gerecycleerd water ophalen om bij ons in Herent te gebruiken”, zegt schepen van Leefmilieu Jan Schelstraete (Open VLD). “Dat is een win-win, want de brouwerij geraakt tegen een vergoeding van hun afvalwater af, en wij krijgen gezuiverd afvalwater voor onze gemeentediensten.”

De brouwerij zelf probeert sowieso haar watergebruik te beperken. Het water dat ze wel nog nodig heeft, probeert ze zo veel mogelijk te recycleren. Het wordt gezuiverd op de terreinen van AB InBev langs de Aarschotsesteenweg in Leuven. De gemeente Herent zal daarvan zo’n 60.000 liter water per jaar tanken, maar indien nodig kan er meer getankt worden.

Het water wordt gebruikt om bomen en planten water te geven, voor de veegmachines en om hemelwaterputten bij te vullen die dan weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld toiletten. “We kunnen heel snel handelen en echt de nood van het moment invullen. Dat is een enorme meerwaarde. Water is het nieuwe goud, zeker met deze droge zomers. Al het water dat kan hergebruikt worden, moet hergebruikt worden. We zijn dan ook heel blij met deze samenwerking”, aldus Schelstraete.

Herent is niet de eerste die bij AB InBev water gaat ophalen. Ook het Leuvense stadsbestuur gebruikt het al sinds 2018, net als de Leuvense brandweer bij noodsituaties of landbouwers uit de omgeving. Momenteel heeft AB InBev ook gesprekken lopen met het Agentschap Natuur en Bos en voetbalclub Oud-Heverlee Leuven.

Nog meer

“Hoe meer van ons afvalwater elders kan ingezet worden, hoe beter”, klinkt het bij AB InBev. “En er is nog meer dan genoeg. Wat stad Leuven, Herent, de brandweer en de landbouwers nu bij ons komen tanken is slechts een fractie van wat beschikbaar is. We hebben nog meer dan genoeg dat gerecycleerd kan worden. Andere gemeenten of landbouwers mogen dus zeker contact opnemen, graag zelfs.”