Binnen het Vlaamse Gewest zien we in maart een stijging van 338 gevallen naar 582 (+72,19%). Die stijging nemen we waar binnen alle Vlaamse provincies. De provincie Antwerpen spant de kroon: ten opzichte van maart verleden jaar noteren we een stijging van 101 naar 231 cases (+128,71%). Dit volume faillissementen is met betrekking tot de maand maart de hoogste van de afgelopen 7 jaar.
Ook binnen de provincie Oost-Vlaanderen noteren we een scherpe stijging van 83 cases naar 126 (of +51,81%). In West-Vlaanderen zien we een stijging van 54 cases naar 105 cases of +94,44%. Hier meten we zelfs het hoogste volume ooit voor een maand maart. Binnen de Brusselse regio zien we een stijging van 106 gevallen in maart 2021 naar 207 uitspraken afgelopen maand (+95,28%).
Na Limburg (gemiddeld +15,38%) is Vlaams-Brabant de regio met de minst grote stijging, respectievelijk 43,75% in Leuven en 15,62% in Halle-Vilvoorde. In Leuven steeg het aantal faillissementen in maart van 16 naar 23 falingen, in Halle-Vilvoorde werd een stijging van 32 naar 37 cases geregistreerd.
Banenverlies
Bedrijven die minder dan 10 jaar bezig zijn vertegenwoordigen 2/3 (63,22%) van het aantal faillissementen in het Vlaams Gewest. De horeca, adviesbureaus, de bouw en transportbedrijven delen in de klappen. In Vlaams-Brabant verloren de afgelopen maanden ongeveer 300 mensen hun job door een faling. De bedrijven Alizes Travel uit Etterbeek (63 jobs), Netgreen uit Anderlecht (35 jobs), Vriends Services uit Rotselaar (33 jobs) en Tilco uit Haacht (21 jobs) waren goed voor ongeveer de helft van dit banenverlies.
Tendenzen
Gezien de herneming nog onvolledig is én geografisch nog niet volledig is ontwikkeld, gezien bovendien andere instanties (waaronder de RSZ administratie) op dit ogenblik nog terughoudend blijken én nog vele ondernemingen gebruik maken van door diezelfde administraties verleend uitstel van betaling, verwachten we de komende maanden een scherpe evolutie ter zake. Deze evolutie zal tot stand komen in functie van het ritme van de herneming van de dagvaardingsactiviteiten van de betrokken instanties en kan enkel getemperd worden door het volhouden van betaaluitstellingen, het verlengen of verder uitrollen van eerder genomen maatregelen en zelfs het mogelijks uitrollen van bijkomende. Bovendien wordt ons bedrijvenweefsel volop geconfronteerd met nieuwe schokken zoals de steeds sneller hollende inflatie, de ermee gepaard gaande stijgende loonkosten, bevoorradingsproblemen én de effecten van de Russische inval in Oekraïne. Ook dit kan op termijn niet anders dan gevolgen hebben.