image002

Ondernemingen aan de slag met 200 leerlingen

AARSCHOT/LEUVEN/ALSEMBERG/TIENEN/ZEMST/KEERBERGEN - De organisatie Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) zet met de steun van de provincie zijn schouders onder twaalf talentenstages voor 200 leerlingen uit de eerste graad secundair onderwijs. De jongeren krijgen zo de kans om van het werkleven in ondernemingen te proeven en later een betere studiekeuze te maken.

De talentenstages vinden volgende week woensdag plaats bij Unikamp in Aarschot en Decathlon in Anderlecht. Op donderdag 25 april zijn het Provinciehuis in Leuven en de Delhaize winkels uit Alsemberg, Kessel-Lo, Melsbroek, Keerbergen, Overijse en Sint-Pieters-Leeuw aan de beurt. Ook woonzorgcentra Zonnesteen in Zemst en Vulpia in Tienen zullen leerlingen ontvangen. Begin juni zullen ook Aveve in Wilsele en Kampenhout leerlingen welkom heten. Op een halve dag tijd zullen de jongeren in elk bedrijf kunnen ervaren wat voor ondernemende kwaliteit ze bezitten in een niet-schoolse omgeving. Deze ‘leren op de werkvloer’-aanpak legt de klemtoon bij jongeren op het ontdekken van de eigen kwaliteiten.

Aan de slag met droomcoaches

Over elk deelnemend bedrijf zal op het kenniscentrum van Vlajo een filmpje van droomcoaches te vinden zijn. Dit zijn werknemers met uiteenlopende functies en opleidingen die over hun dagelijkse taken vertellen. De droomcoaches informeren de leerlingen over de kwaliteiten die nodig zijn om de job goed en met veel werkplezier te kunnen uitvoeren. De scholieren worden vervolgens uitgedaagd om, rekening houdend met hun eigen kwaliteiten, te kiezen voor een droomcoach. Met de coach van hun keuze zullen ze vervolgens naar een bedrijf trekken om aan de slag te gaan.

Win-win situatie

“We krijgen bij Unikamp bezoek van ongeveer twintig leerlingen”, zegt Carine Boulogne, medewerker van Unikamp, “De scholieren kunnen meewerken in elke functie die we te bieden hebben, van verkoop tot schoonmaak. We kijken er enorm naar uit en we zijn trots dat de leerlingen onze winkel kiezen.” De talentenstage is een win-win voor ondernemingen en onderwijs. Leerlingen staan stil bij het maken van goede keuzes die kwaliteiten en interesse combineren. Bovendien maken ze ook kennis met enkele ondernemingen die Vlaams-Brabant rijk is.