ortshuis

Ondernemers moeten na vijf jaar bloeiende zaak sluiten wegens verkoop Ortshuis: “Op deze manier creëer je leegstand”

VILVOORDE - Twee bloeiende ondernemingen dreigen uit de Zennestad te verdwijnen. Assia Atis van boetiek Boaime en Funda Dumaner van horecazaak Sweety Cake Café moeten eind oktober uit het beschermde Ortshuis weg omdat het pand verkocht wordt.

“We zijn hier destijds gestart met een pop-up en hebben daarna een contract van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) gekregen voor 3 jaar”, vertelt Assia (47) . “Daarna is dat contract nog eens verlengd. We wisten dus wel dat het eind oktober 2022 afliep omdat het pand zou verkocht worden.”

“We hebben intussen echter veel contact gehad met de burgemeester omdat de stad het pand mogelijk zou kopen. Dan zouden we een contract van vijf jaar krijgen ‘omdat we een meerwaarde en zelfs een trekpleister zijn voor Vilvoorde’. We hadden dus hoop dat het toch wel in orde ging komen.”

Petitie gestart

Dat lijkt echter stilaan ijdele hoop. “Volgens ons is het een politiek spel. Het ziet ernaar uit dat het Start.huis, waarvoor de stad een nieuwe locatie zoekt, naar het Ortshuis zou verhuizen als ze het kunnen kopen. Het Start.huis is dan nog een project dat ondernemers wil helpen om een zaak te starten – er is veel leegstand in Vilvoorde – maar dat zou er dan komen ten koste van twee goeddraaiende zaken. Dat is de wereld op zijn kop.”

De twee zaakvoerders zijn met een online petitie gestart. “We krijgen alleszins al veel reactie. Iedereen vindt het een schande omdat er al zo weinig handelszaken meer zijn in Vilvoorde.”

Maanden aanslepen

De twee zouden hun duoconcept graag verder zetten. “Dat is toch iets unieks. Het is zonde dat het zou verdwijnen. Maar nu worden we na vijf jaar hard werken buitengegooid. Een even unieke locatie vinden is niet evident. Ik ga mij voorlopig focussen op mijn online shop tot we het juiste pand vinden. Dat zal, tenzij er een mirakel gebeurt, niet meer in Vilvoorde zijn.”

De verschillende partijen – ook de stad – vragen zich af waarom de POM niet wat ‘flexibeler’ kan zijn. “Ik heb zelf verschillende keren bij de POM aangedrongen dat het absurd is dat ze eruit gezet worden, tot duidelijk is wie de nieuwe eigenaar wordt”, reageert burgemeester Hans Bonte (Vooruit). “Die ganse procedure kan minstens zes maanden aanslepen. De POM zou op deze manier leegstand creëren.”

Vrij en onbelast

Dat het pand openbaar verkocht wordt, is duidelijk een streep door de rekening. “Als we op Biddit zien dat de prijs haalbaar is (instelprijs: 750.000 euro, red.), gaan we mee bieden. Het is een optie om er desgevallend het Start.huis in onder te brengen maar als er interesse is om daar meteen handelsactiviteiten in verder te zetten, spring ik ook een gat in de lucht.”

“Het goed wordt verkocht in november”, zegt algemeen directeur Liesbet Pauwels van POM kordaat. “De overeenkomsten lopen af eind oktober. Het keuringsverslag van de brandweer verbiedt overigens activiteiten vanaf 1 november. Wij gaan ook geen investeringen doen in een gebouw dat wij gaan verkopen. Het pand wordt vrij en onbelast verkocht. De huurders wisten dit altijd al.”