Elke Tielemans, directeur van UNIZO Vlaams-Brabant en Brussel, leidde de gesprekken in en stelde kort het UNIZO-memorandum ‘Krachtwerk’ voor. “Wat we echt nodig hebben, is krachtig beleid. Krachtige regeringen die leren samenwerken en die kordaat beleid durven voeren binnen een strikt budgettair kader. In ons memorandum doen we 88 concrete beleidsaanbevelingen”, aldus Tielemans.
Kmo-land
Uit een bevraging die UNIZO voerde bij meer dan 1.200 ondernemers wordt de hoge belastingdruk als prioritair thema aangeduid door 51% van de leden. Op de tweede plaats komt het aanpakken van de administratieve rompslomp (48%), gevolg door de hoge loonkost (48%), het sociaal statuut als zelfstandige (38%) en het vinden en houden van geschikt personeel (34%). Dit waren dan ook niet toevallig de thema’s die het meest aan bod kwamen tijdens de gesprekken.
“Dit zijn de problemen waar de kmo-ondernemers dagelijks mee kampen. België, en nog meer Vlaanderen en Brussel, is het grootste kmo-land van West-Europa. Nergens in West-Europa werken er meer mensen in kmo’s dan bij ons (54%). Nergens is het aandeel van de zelfstandigen in de toegevoegde waarde (44%) zo belangrijk als bij ons. Nergens is de economie zo afhankelijk van het eigen ondernemerschap als bij ons. Het versterken van zelfstandige ondernemers staat dus gelijk aan het versterken van de welvaart van ons land zelf. Dankzij deze speeddate kregen de politici vandaag in sneltempo de ondernemersprioriteiten mee, rechtstreeks vanuit de praktijk ”, voegt Tielemans eraan toe.
Gedurfde maar noodzakelijke voorstellen
Ze gaf dan ook als inleiding een aantal gedurfde maar noodzakelijke voorstellen mee. Zo wil UNIZO het heilige huisje van de veel te verregaande ontslagregeling slopen en de maximale opzegtermijn beperken tot 52 weken of één jaar. Daarnaast eist de organisatie eindelijk een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Er moeten meer mensen aan de slag, het inzetten van de arbeidsreserve in Brussel en Wallonië is een belangrijk speerpunt voor Vlaams-Brabantse ondernemers.
Om toekomstige loonschokken te vermijden wil UNIZO dat er ingegrepen wordt in het Belgische systeem van automatische loodindexering. “We zijn quasi het enige land in Europa dat hier nog krampachtig aan vasthoudt. Het afschaffen ervan zal op termijn onvermijdbaar zijn. In afwachting hiervan moet minstens een duurzaamheidsindex worden ingevoerd waarbij de fossiele brandstoffen uit de indexkorf worden gehaald en bedrijven in moeilijkheden moeten kunnen opteren voor een ‘opt-out’”, zegt Elke Tielemans.
Ze brak ook een lans voor het voorzien van effectief beschikbare vierkante meters ruimte om te ondernemen en de nood aan een doortastend mobiliteitsbeleid waarbij we de ellelange files, in het bijzonder in de provincie Vlaams-Brabant, aanpakken. UNIZO vraagt een gecoördineerde aanpak met alle betrokken mobiliteitspartners. “We staan voor jarenlange werken op de meest drukke mobiliteitsas van het land. Het is essentieel om de economische activiteit in de regio te beschermen. Naar analogie met ‘Slim naar Antwerpen’ vragen we een campagne ‘Slim rond Brussel’ om reizigers te informeren en de perceptie van ‘onbereikbaar’ absoluut te vermijden.”