SCHERPENHEUVEL-ZICHEM – De zaakvoerders van brasserie ’t Fijn Genoegen, aan het Albertusplein in Scherpenheuvel, zijn gestart met de verkoop van huisbereide Brusselse wafels “uit het vuistje”. Het is te zeggen: de lekkernij wordt conform de coronaregels verkocht in een afgesloten papieren zakje. Met de verkoop blazen Peter Wijns (46), zijn partner Anja Ceulemans(49) en zoon Jeffrey(21) een verloren horecatraditie nieuw leven in.
Het eerste weekend van mei is traditioneel erg druk in Scherpenheuvel. Bedevaarders komen dan van heinde en verre op bezoek bij het Onze-Lieve-Vrouwke. Op enkele moedige scoutsjongeren en een eenzame bedevaarder na bleef het afgelopen weekend erg stil in de stad. De kraampjes bleven dicht en ook de horecazaken gaan nog altijd gebukt onder de coronamaatregelen. Om te overleven proberen ze via take-away of leveringen aan huis toch nog wat centen in het laadje te brengen.
Wafelverkoop aan het raam
Horecakoppel Peter Wijns (46) en Anja Ceulemans (49) en chef-kok/zoon Jeffrey(21) van brasserie ’t Fijn Genoegen gooien het over een andere boeg: geen afhaal-of leveringsdienst van hun menukaart, wel de verkoop (aan het raam) van Brusselse wafels, met poedersuiker en/of slagroom. “Omdat we door de coronamaatregelen toch gesloten zijn kwamen we op het idee om aan het raam huisbereide Brusselse wafels te verkopen”, vertelt Peter. “Jaren geleden konden de bedevaarders rond de basiliek zelfgemaakte (Brusselse) wafels kopen. Blijkbaar is die traditie wat op de achtergrond verzeild geraakt. We wilden hier iets aan doen en de passanten een stukje traditie laten herbeleven in deze voor iedereen moeilijke tijden.”
Regel schiet doel voorbij
Nog voor Wijns en Ceulemans de eerste huisbereide wafel verkocht hadden, kregen ze al af te rekenen met enkele coronaregels. Zo mogen ze geen wafels verkopen op een kartonnen bordje, wel in een afgesloten papieren zakje. Ook een bekertje koffie zonder deksel is uit den boze. Doen ze het dekseltje erop, dan mag het wel. “Het zijn bizarre tijden. Ik begrijp de regel wel maar die schiet zijn doel compleet voorbij. Alsof de mensen eerst wegwandelen om dan een eindje verderop hun wafel op te eten. Doorgaans hebben de mensen nood aan een babbel en eten ze hier bij ons hun wafel op”, zegt Peter.
Met de tijd mee evolueren
Op 25 oktober vorig jaar openden Wijns en Ceulemans samen met chef-kok/zoon Jeffrey ’t Fijn Genoegen, nadat ze jarenlang mee aan het roer stonden van een brasserie in het Kempense Hulshout. “De uitbating van ’t Fijn Genoegen was door onze voorgangers al een tijdje stopgezet. De naam hebben we behouden maar we willen met onze grotendeels Frans/Belgische keuken wel met de tijd mee evolueren. Geregeld scholen we ons bij en onze gasten serveren we geregeld nieuwigheden: ik denk dan aan de Argentijnse zesrib en een Canadese steak. De initiatieven worden alvast positief onthaald”, zegt Peter.
Weekend en feestdagen
Wie het Scherpenheuvelse recept van de Brusselse wafel wil proeven, kan tot nader orde elke zaterdag en zondag en op feestdagen (telkens van 10 uur ’s ochtends tot de vroege avond) terecht aan het raam van ’t Fijn Genoegen aan het Albertusplein in Scherpenheuvel. Voor Moederdag leveren Peter en Anja ontbijtjes aan huis. Wie ontbijt bestelt voor 2 personen krijgt er gratis een flesje cava bovenop. Info: 013-77.68.80 of 0484-84.11.96.